Pobjednici natječaja ROVINJ PHOTODAYS 2019

Na ovogodišnji je natječaj ROVINJ PHOTODAYS 2019, do 31. siječnja 2019. godine, prijavljeno 2500 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije.

S obzirom na dosadašnji stalni porast broja prijava, prije početka natječaja obavijestili smo vas o promjeni principa prijavljivanja i žiriranja. Činjenicom da svi nominirani radovi završne izložbe finalista odlaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu nametnut nam je imperativ odgovornosti spram suvremene fotografske scene koju festival predstavlja.

Ove godine je žiriranje provedeno od strane šesteročlanog žirija istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:

1. Hrvoje Slovenc, fotograf, NY – predsjednik žirija
2. Bruna Kazinoti, fotografkinja, HR
3. Ana Frangovska, Nacionalna galerija Makedonije, MK
4. Una Popović, Salon Muzeja savremene umetnosti, RS
5. Dr. sc. Iva Prosoli, Muzej za umjetnost i obrt, HR
6. Matic Zorman, fotograf, SLO

Žiri je imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prixa, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja, koji će biti proglašen 4. travnja na svečanoj dodijeli nagrada u Rovinju. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavlja zaista najbolje od prijavljenih radova.

“Bilo je apsolutno zadovoljstvo biti jedan od sudaca ovogodišnjeg natjecanja Rovinj Photodays.
Također je bila čast raditi s drugim članovima žirija. Zajedno smo odabrali djela koja su vizualno i konceptualno odvažna.
U svakoj kategoriji pronašli smo radove koji su nadilazili samo bilježenje stvarnosti. Odabrani fotografi su shvatili da nije dovoljno samo vidjeti zgradu, tijelo ili lice.
Fotografije koje smo odabrali koristile su te teme kao alate za razgovore o većim temama. One nisu stvorene samo da bi pokazale stvari kakve jesu, već imaju svoje gledište” – rekao je predsjednik žirija, Hrvoje Slovenc.
Ove godine se među finalistima pozicioniralo 5 autora iz Hrvatske, 3 iz Italije, po jedan autor iz BiH, Mađarske, Nizozemske i Rusije te autorski dvojac iz Francuske i Belgije.

Izložba radova ovih 13 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 3. i 5. svibnja u Rovinju.

Festival će i ove godine biti ispunjen događanjima i referentnim izložbama te će uz prepun program posjetitelji imati priliku sudjelovati na nekoliko tematskih prezentacija, dvije velike modne radionice te prisustvovati nizu stručnih predavanja.

Tradicionalna suradnja MUO – Rovinj Photodays i ove godine uključuje zagrebačku izložbu nagrađenih radova u svim natjecateljskim kategorijama i njihovo uvrštenje u Zbirku novije fotografije MUO.

Više…