Plakati za Vukovar

Kako ratovati protiv rata? Kako se umjetnost našla na crti najvećeg otpora? Kako se stvaranjem suprotstaviti razaranju? Kako putem plakata promovirati kulturnu baštinu? Kako putem plakata istaknuti prepoznatljivost i posebnost lokalne sredine?

Kako biste dobili odgovore na ova pitanja sa zadovoljstvom Vas pozivamo na prigodno predavanje povodom svečanog zatvaranja izložbe plakata SJEĆANJE NA VUKOVAR, 18. 11. 1991., na kojemu će govoriti poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić i viša kustosica Muzejskog dokumentacijskog centra Tončika Cukrov. Predavanje će se održati u utorak 17.12.2013., u prostorijama Knjižnice Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu s početkom u 19.00 sati.

Izložba plakata Sjećanje na Vukovar, 18.11.1991., postavljena je povodom obilježavanja obljetnice pada Vukovara i predstavlja uvid u ratne devedesete kada se u globalnom svijetu počinje propagirati i stvarati hrvatski vizualni identitet. Eminentni umjetnici poput Borisa Ljubičića, Ivica Propadala, Željka Kovačića i Siniše Reberskog nisu mogli ostati ravnodušni na sliku agresije te svijetu prenose dramatične slike stradanja ljudi, kulturne baštine i gubitka identiteta Vukovara. Odabrani plakati reprezentativni su primjeri hrvatskog plakatnog fundusa, dio su fonda Muzejskog dokumentacijskog centra posvećenog Domovinskom ratu i nagrađeni su brojnim međunarodnim nagrada za grafičko oblikovanje.

Nakon predavanja pozvani ste na prigodno druženje i domjenak.

Ivan Branimir Guberina