PHOTORI 2017.

OSMO IZDANJE RIJEČKOG FESTIVALA FOTOGRAFIJE

Za ovogodišnje izdanje Riječkog festivala fotografije PHOTORI 2017. pripremili smo niz izložbi, predavanja, radionica i promocija s ciljem njegovanja kulture fotografske slike. S programom PHOTORI-ja promoviramo originalan fotografski rad i time se pokušavamo odmaknuti od loših povijesnih citata kojih je naše svakodnevlje prepuno. Naš program idejom i konceptom prati i promovira riječke autore, a isto tako u Rijeku dovodimo afirmirana fotografska imena te razvijamo snažnu međunarodnu suradnju. Dakle, cilj nam je obogatiti kulturni prostor Rijeke te edukativno djelovati među fotografskim autorima. U realizaciji PHOTORI-ja ostvarujemo suradnju s nizom institucija i pojedinaca s domaće i međunarodne fotografske scene.

Program u subotu, 23. rujna od 9 do 22 sata

u 12 sati – izložba fotografija Bliski pogledi II Ivane Tomanović, Galerija Principij

Ivana Tomanović rođena je 1971. godine u Novom Sadu, a magistrirala je na Akademiji za film i televiziju (FAMU) u Pragu, Češka Republika, na odsjeku fotografije. Trenutačno radi kao izvanredna profesorica, naime, predaje fotografiju na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i na Akademiji umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu.

U Rijeci se predstavlja serijom fotografija naslovljenom Bliski pogledi II kojom propituje suvremene društvene odnose u okviru subjektivne fotografije, instalacije i iscenacije.

od 9 do 18.30 sati Fotopromenada jednodnevna je izložba na otvorenom koja se postavlja na trgu Arheološkog parka, točno ispred naše Galerije. Autori mogu izložiti najviše šest fotografija.

od 10 do 14 sati Foto ex tempore fotografsko je natjecanje koje traje četiri sata, a autori snimaju na licu mjesta na temu koju saznaju tek kad se u subotu ujutro prijave za sudjelovanje.

Sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu besplatno je, ali u zamjenu za to možete donijeti nešto od ovih potrepština: brašno, ulje, paštu, trajnu konzervu hrane, nešto za higijenske potrebe poput sapuna, šampona… Sve donirano proslijedit ćemo Socijalnoj samoposluzi u Rijeci. Razumijemo trenutačno stanje društva i ovakvim akcijama želimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

I nagrade koje ćemo dodijeliti na Fotopromenadi i Foto ex temporeu nisu novčane, već su nagrade struke i časti. Prijavljivanjem i sudjelovanjem na našim događanjima, autori će pokazati jesu li im fotografija i susret s drugim autorima važni ili fotografiju ciljano stvaraju samo radi novčane nagrade.

Nismo mi izvan ovog svijeta i društva i ne razvijamo neku novu utopiju prema kojoj se može živjeti bez novca. Vrlo smo realni i zato nudimo svim autorima – sudionicima Fotopromenade da istaknu cijene na svoje izložene fotografije i time otvore mogućnost posjetiteljima za kupnju, a sebi za zaradu.

Za sudjelovanje na Fotopromenadi i Foto ex temporeu autori se trebaju prijaviti.

u 17 sati„Suvremena fotografska scena“ predavanje je Ivane Tomanović, profesorice na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu, gdje predaje fotografiju na odsjeku likovnih umjetnosti

U 19 sati održat će se proglašenje pobjednika Fotopromenade i Foto ex temporea.

Za više informacija o programu i preuzimanje prijavnica pogledajte ovdje: http://photori.org/photori/photori-2017/