Photodistorzija VI – natječaj

Photodistorzija VI, multimedijalna bijenalna izložba fotografija, održava se od 15. do 30. studenog 2013. u Poreču. Pozivaju se svi zainteresirani za sudjelovanje da se prijave do 13. listopada.

Photodistorzija je umjetnički projekt putem kojeg se želi konceptualnim pristupom predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije unutar suvremenog društva. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim artificiranim prostorima. U skladu sa zakonitostima likovne umjetnosti, gdje fotografija ima svoje likovno i umjetničko mjesto, Photodistorzija predstavlja različite konceptualne radove unutar lokacija galerija – art-zona.

Fotografijom ne bilježimo samo vanjski već u jednakoj mjeri i naš unutarnji svijet. Distorziju možemo shvatiti kao: stanje izobličenja ili iskrivljenosti, lažni prikaz, promjenu u percepciji koja nije u doticaju sa stvarnošću, izobličenje slike nastalo zbog greške u optičkom sustavu kao što je npr. objektiv. Potiču se autori da naprave pomak u uobičajenom poimanju odabrane teme i/ili tehnike izvedbe. U obzir će se uzimati radovi koji promišljaju način na koji vidimo i doživljavamo ne samo naš unutarnji i vanjski prostor nego i prostor koji stvaramo putem fotografije.  Taj prostor je više od pukog bilježenja događaja, impresija, uhvaćenog momenta; on može postati “nepoznata avantura u nepoznatom prostoru”. Kako se mijenja  naša percepcija stvarnosti poigramo li se osnovnim elementima fotografske slike (filmsko zrno, piksel, točka, crta, boja, svjetlo…)?

Photodistorzija osigurava ravnopravan pristup svim autorima iz Hrvatske i inozemstva. Selekciju vrši stručni žiri u sastavu:
– predsjednik žirija – Maša Bajc, MFA – magistar fotografije;
– član žirija – mr.sc. Sebastijan Vojvoda, akad.slik.;
– član žirija – Andi Bančić, prof.lik.kulture.

Najbolje fotografije bit će izložene u sklopu skupnih i samostalnih izložbi na lokacijama Istarske sabornice, Male galeriji i foyeru kazališta. U sklopu bienala, na poziv organizatora, samostalno će izlagati tri autora u galeriji Zuccato.

Tema i tehnika nisu uvjetovani, prijaviti se mogu pojedinačne fotografije ili serija (5 – 10 radova u seriji). Format je ograničen na 40 cm (najduža stranica). Uz radove poželjno je priložiti kratak opis tj. koncept rada / projekta. Najbitnija propozicija Photodistorzije jest da su fotografije / instalacije  – autorsko djelo autora, te da su nastale u protekle dvije godine. Učestvovati mogu svi, bez obzira na iskustvo, godine ili profesiju.

Prijave moraju sadržavati sljedeće podatke:
– Ispunjen obrazac za prijavu (dostupan na stranici 3);
– kratku biografiju;
– radove u jpg formatu (molimo slati jpg širine max 2000 px i 100 dpi – pojedinačni mail ne smije prekoračiti 5 Mb);
– radove i ispunjenu prijavnicu moguće je slati na mail likovna@poup.hr ili poštom na adresu:
POU Poreč
sa naznakom Za Photodistorziju
P.P 46, Narodni Trg 1
52440 Poreč

Rezultati natječaja biti će dostupni do 18.10.2013. godine. Odabrani radovi moraju biti dostavljeni organizatorima najkasnije do 31.10.2013. osobno ili poštom na adresu  Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Isti moraju biti opremljeni kapafixom. Troškove slanja i povratka radova snose učesnici izložbe sami.