Ovo su ponajbolji besplatni programi za obradu fotografija

Savjest vam nalaže da ne koristite nezakonito preuzete alate za obradu fotografije, drugim riječima niste baš na čistu s činjenicom preuzimanja najnovije inačice Photoshopa s torrenta, a kupnja softvera je trenutno van vaših financijskih mogućnosti. Što vam je činiti? Jedan korak može biti googlanje za besplatnim alatima za obradu fotografije, a drugi, onaj pametniji, korak je nastavak čitanja ovog teksta.

Donosimo popis 11 besplatnih alata za obradu i manipulaciju digitalne fotografije. Neki su prilično smiješni, ali služe svrsi, a drugi su pak ozbiljne alternative mnogim komercijalnim alatima.

 

Chasys Draw IES

Chasys
Ovaj program ima puno korisnih alata za obradu fotografije – crtanje, podrška za slojeve, pametni specijalni efekti, mogućnost podešavanja i korekcije boje i osvjetljenja. Tu je čak i Photoshop plugin. Chasys Draw IES može izraditi i CD/DVD omotnice, ikone i slično. Na prvom je mjestu zbog podrške RAW datotekama.

Ocjena: ozbiljan

Preuzmite Chasys Draw IES.

 

Funny Photo Maker

Funny
Ovo i nije neki alat za samu obradu fotografije, ali pošto ipak radi manipulaciju digitalne fotografije i rezultati mogu biti zabavni onda ga spomenimo kao alat za zabavu. Uglavnom ako trebate nečije lice namjestiti na poster ili Jumbo plakat onda je ovo alat za vas.

Ocjena: smješan

Preuzmite Funny Photo Maker.

 

Gimp

gimp
Gimp je jedina dostojna i najbolja alternativa komercijalnim alatima. Ponajviše ako ste korisnik neke starije inačice Photoshopa onda je prelazak na Gimp prilično bezbolan. Sijaset vizualnih efekata, alata za obradu fotografije, podrška slojeva, mogućnosti nadogradnje. Gimp slobodno možemo nazvati besplatnom inačicom Photoshopa i to već punih 20 godina.

Ocjena: ozbiljno ozbiljan

Preuzmite Gimp.

 

IrfanView

IrfanView
IrfanView nije samo preglednik fotografija kakvog ga znamo. On može podešavati boje, osvjetljenje i kontrast. Može dodati tekst i vodeni žig na fotografiju, može raditi na oštrini fotografije, maknuti crvene oči na portretima te aplicirati cijeli spektar specijalnih efekata.

Ocjena: ozbiljan

Preuzmite IrfanView.

 

Paint.NET

PaintNet
Paint.NET je najbolje opisati kao pojednostavljena inačica Gimpa. Pregršt alata za crtanje i obradu fotografije, promjene veličine, izreza i rotacija fotografije. Tu je još i spektar filtera i specijalnih efekta. Paint.NET podržava i slojeve što je svakako nešto po čemu nam je zapeo za oko. Jednostavan je za korištenje te se vrlo lako savladava gradivo.

Ocjena: ozbiljan

Preuzmite Paint.NET.

 

PhotoFiltre

PhotoFiltre
Alat namijenjen prvenstveno retuširanju fotografija, naprimjer dodavanju raznih kontura, podešavanju transparentnosti, pa čak i korekciji boja i dodavanju raznih filtera na fotografiju što i nisu tako zanemarivi elementi.

Ocjena: polu-ozbiljan

Preuzmite PhotoFiltre.

 

Photo Pos Pro

PhotoPos
Iako ova aplikacija na prvi pogled izgleda kao iz vremena Windowsa 95 svakako zavrjeđuje vašu pažnju. Djelomična podrška slojeva, alati za crtanje, korekcija boja te selection alat ga svakako stavljaju na sam vrh ove naše mini ljestvice. Naravno tu su i zabavni elementi za lako dodavanje zvjezdane prašine, balončića, vatrometa i sličnih igrarija na fotografiju.

Ocjena: ozbiljan

Preuzmite Photo Pos Pro.

 

PhotoScape

PhotoScape
Ako trebate na brzinu baciti neki efektić na fotografiju onda je ovo alat za vas. Sa preko stotinu clipart grafika te mogućnost kreiranja animiranih gifova svakako će pronaći svoju target publiku.

Ocjena: smješan

Preuzmite PhotoScape.

 

PhoXo

PhoXo
PhoXo je više za zabavu nego za neku ozbiljnije obradu fotografija. Vrlo lako možete na fotografije dodati razne grafike, crteže ili vodene žigove. Stoga je jedna odlika koja ga izdvaja to što omogućava dodavanje vodenog žiga ne određenu grupu fotografija, što je zanimljivo ako trebate na brzinu “watermarkat” svoje radove.

Ocjena: polu-ozbiljan (samo zbog grupnog watermarkanja)

Preuzmite PhoXo.

 

PixBuilder Studio

PixBuilder
Ovaj alat nudi samo ono najosnovnije – izrez, promjenu veličine, rotiranje fotografije te osnovnu korekciju boja. Ako trebate nešto više od toga, slobodno ga zaobiđite.

Ocjena: polu-ozbiljan

Preuzmite PixBuilder Studio.

 

Google+

Google_photos
Za kraj smo ostavili Google+ društvenu mrežu. Osim što svoje fotografije možete dijeliti s prijeteljima iz raznih kružoka, od ne tako davno Google+ je ugradio i osnovni editor fotografija. Osnovni rad sa bojama, intenzitet svijetla, sjena pa do primjene raznih predefiniranih filtera poput Instagrama. Sve u svemu prilično solidan alat za sve one čiji je vrhunac digitalne fotografije objava na društvenim mrežama.

Ocjena: ozbiljan

Google+ pokrenite ovdje.