Otvorene su prijave za 5. Foto dane mladih u Karlovcu za mlade fotografe iz cijele regije

Otvorene su prijave za jubilarno peto izdanje Foto dana mladih koji će se održati u Karlovcu od 07. do 10. svibnja 2015. godine, a prijaviti se može do 10. ožujka 2015. godine. Po prvi puta se poziva mlade fotografe iz cijele regije da se prijave i sudjeluju u najvećoj manifestaciji za malde fotografe u Hrvatskoj. Sve što je potrebno je putem prijavnice na www.fotodanimladih.com.hr poslati nekoliko svojih najboljih fotografija i podatke te čekati odluku stručnog žirija nakon zatvaranja prijava. Bira se 50 najboljih mladih fotografa, a potom će se kroz drugi natječaj izabrati i 25 modela koji će sudjelovati u programu s fotografima. Sudionike očkuje bogat program radionica, predavanja, debata i tribina te novi natjecateljski program u sklopu kojega pobjednik osvaja novi Canon aparat, a najbolje fotografije će otkupiti Turistička zajednica grada Karlovca.

Foto dani mladih projekt je koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s njihovom zemljom. Uz to mlade priprema za njihov budući postao uvođenjem kategorije reklamne fotografije. Manifestacija se svake godine održava u drugom gradu, a od 7. do 12. svibnja 2015. godine domaćin je Karlovac.

Program se razdvaja na natjecateljski i festivalski pa će se onaj natjecateljski sa sudionicima odvijati od 07. do 10. svibnja, a festivalski će potrajati do 12 svibnja. Specifičnost projekta je i u tome što fotografije nastaju očima mladih, a Internetom i društvenim mrežama oni ih puno brže šire među vršnjacima. Projekt uz turizam i reklamnu fotografiju promiče fotografiju kao umjetnost te mladim fotografima pruža priliku da se dodatno upoznaju s njom, pokažu što znaju, međusobno razmjenjuju iskustva i nauče nešto novo. Uz završnu manifestaciju, u trajanju od 4 dana, gdje se fotografi natječu za titulu najboljeg, sastavni dio projekta su i izložbe fotografija diljem Hrvatske te radionice i predavanja u festivalskom dijelu programa.

Putujuće izložbe fotografija na otvorenome svake godine obilaze nekoliko gradova diljem Hrvatske. Izloženi su najbolji radovi svih prošlogodišnjih sudionika, dakle ljepote Pule, Zadra, Velog Lošinja i Kutine, a sljedeće godine i Karlovca. Prijavama se promoviraju Foto dani mladih te prijave za sudjelovanje 50 najboljih fotografa iz cijele regije.

Fotografi koji ostvare pravo sudjelovanja na Foto danima mladih u Karlovcu od 07. do 10. svibnja 2015. godine kroz natjecateljski program borit će se za titulu najboljeg, a kroz radionice, predavanje i debate dodatno se educirati o fotografiji. Dakako kroz samo sudjelovanje fotografi će puno naučiti razmjenom znanja sa svojim vršnjacima te stjecanjem prakse u novim uvjetima fotografiranja. Za vrijeme trajanja natjecateljskog programa sudionici će fotografirati u 3 kategorije (turistička fotografija, reklamna fotografija, umjetnička fotografija) te se boriti za titulu najbolje fotografije po kategoriji te najboljeg fotografa općenito. Fotografima će biti podijeljeni zadaci za fotografiranje, pripremljene lokacije, a dobit će i modele potrebne za izvršavanje svih fotografskih zadataka. Na taj način stvara se posebna sinergija mladih modela i fotografa te ih se priprema za njihove buduće profesionalne uloge. O izboru najboljih fotografija odlučivat će stručni žiriji, a pobjednik će osvojiti i vrijedne nagrade –novi Canon aparat te novačanu nagradu otkupom fotografije Turističke zajednice grada Karlovca.

Povodom organizacije prvog malog jubileja, pete godine Foto dana mladih, u sklopu samog programa uslijedit će mnogobrojne promjene, a program će biti bogatiji no ikad. Nagrade će biti bogatije, sudionici će osim iz Hrvatske dolaziti iz cijele regije, a radionice, predavanja i tribine bit će od većeg značaja kako za same sudionike tako i za cjelokupnu fotografsku struku. U program će se uvrstiti i mnogobrojni popratni programi, s posebnim naglaskom na filmski i glazbeni koji će Karlovcu od 07. do 12. svibnja pretvoriti u grad mladih umjetnika.

Izložba najboljih fotografija s Foto dana mladih u Karlovcu ostaje otvorena do kraja prosinca, a može ju se pogledati svakog radnog dana od 9:00 do 22:00 sati u Centru za mlade Grabrik. Izložbu organizira udruga Izvan fokusa, u partnerstvu s udrugom Carpe Diem.