Otvorene prijave za 6. foto dane mladih u Karlovcu

Šesto izdanje Foto dana mladih, u organizaciji Udruge za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti “Izvan fokusa”, održava se od 17. do 21. kolovoza 2016. godine u Karlovcu. Prijave su otvorene od 29. veljače do 20. lipnja 2016., a na manifestaciju se mogu prijaviti svi mladi fotografi u dobi od 16 do 21 godine!

Mladi talenti, koji nezaboravne trenutke uvijek zabilježe svojim fotoaparatom, imaju se priliku prijaviti na regionalno fotografsko natjecanje “Foto dani mladih” do 20. lipnja 2016. Postupak prijave vrlo je jednostavan, a sve što mladi fotografi trebaju učiniti jest popuniti online-prijavnicu dostupnu na www.fotodanimladih.com.hr te poslati svoje najbolje fotografije.

50 najboljih mladih fotografa iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore natjecat će se za titulu najboljeg u kategorijama turističke fotografije, reklamne fotografije i umjetničke fotografije. Sastavni su dio projekta i izložbe fotografija diljem Hrvatske, radionice, predavanja te atraktivni filmski i glazbeni sadržaj u festivalskom dijelu programa. Kroz drugi natječaj, birat će se i modeli koji će sudionicima pomoći u snimanju vrhunskih fotografija.

6. foto dani mladih u Karlovcu prvi put donose novu kategoriju “Edukativni program – radionica dokumentarne fotografije”. Trideset će sudionika tijekom petodnevnog programa učiti teoriju dokumentarne fotografije te je primijeniti u praksi kroz rad na terenu s mentorom. Cilj je radionice pronaći fotografski izričaj mladih fotografa te im po završetku programa osigurati izlaganje fotografija. Edukativni program vodit će prominentne mentorice Barbara Šarić i Marina Paulenka.

“Foto dani mladih” projekt je koji umjetnošću fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske informirajući, educirajući i pripremajući mlade fotografe za njihov budući postao.

Voditeljice radionice dokumentarne fotografije:

Marina Paulenka zavšila je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti i diplomski studij grafičkog dizajna na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Članica je HZSU-a i HDLU-a. Za svoj je rad nagrađena posebnom Rektorovom i Dekanovom nagradom te nagradom Centra za ženske studije. Nominirana je za nagrade Essl Art Award CEE 2015., THT@MSU – nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2015. i 2016., NEU/NOW 2015. i Erste Fragmenti 2014. Radovi su joj predstavljeni na međunarodnim fotografskim festivalima Delhi Photo i Chennai Photo Bienale u Indiji, Aleppo u Siriji, Backlight u Finskoj, Eastreet u Poljskoj, Photonic Moments u Sloveniji… Fotografije su joj objavljivane u izdanjima časopisa i tjednika Telegram, Zarez, Tvrđa, Quorum,… Direktorica je Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida te aktivno sudjeluje u raznim fotografskim događanjima, kustosira izložbe i sudjeluje na pregledima portfelja.

Barbara Šarić završila je dokumentarnu fotografiju i fotonovinarstvo u International Center of Photography u New Yorku te filozofiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a mladim će zaljubljenicima u fotografiju prenijeti svoja znanja i iskustva koja je stekla fotografirajući dvije godine u „Gradu koji nikad ne spava“ i hrvatskoj metropoli iz koje potječe. Na manifestaciji Photodays, koja nagrađuje najbolje hrvatske fotografe, dvaput je pobijedila u kategoriji Akt te Primijenjena fotografija. Radovi su joj objavljeni u The Wall Street Journalu, New York Magazineu, Le mondeu diplomatiqueu, Jutarnjem listu, Globusu, a radila je, između ostalih, i za HDD, Ulupuh i Zagreb Film Festival. Redovito radi za časopis Mrvica.