Otvoren 8. festival fotografije “Organ Vida”

8. međunarodni festival fotografije “Organ Vida” ‡ Zagreb 13. — 24.9.2016.
TJEDAN OTVORENJA 13. — 17.9.2016.

IZLOŽBE 13. — 24.9.2016.

Brojni ljubitelji umjetnosti uveličali svečano otvorenje
8. festivala fotografije “Organ Vida”

Svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom Otkrivanja sinoć je u Francuskom paviljonu započeo 8. međunarodni festival fotografije “Organ Vida” koji će trajati do 24. rujna. Velik broj okupljenih ljubitelja fotografije i umjetnosti općenito te pripadnika domaće kulturne scene kroz postav su vodili sami autori-finalisti izložbe, a pred paviljonom su, nakon zalaska sunca, pozdravili okupljene i kratko predstavili ovogodišnji program Festivala Marina Paulenka, direktorica, članovi žirija Louise Clements i Phillip Toledano te kustosica izložbe finalista Lea Vene. Na platnu postavljenom pod vedrim nebom publika je mogla vidjeti i radove deset posebno pohvaljenih fotografa koji su se prijavili za sudjelovanje na Festivalu te se zabaviti uz projekcije VJ Liika i glazbeni izbor DJ-a Lil Tatyja.

Srijeda na “Organu Vida” donosi otvorenja dviju vrijednih i zanimljivih izložbi. U Galeriji Zvonimir u 18 sati svečano se otvara izložba Lekcije iz ’91. kustosice Sandre Vitaljić, koja okuplja autore iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i donosi njihove fotografije snimljene tijekom rata na području bivše Jugoslavije. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ugostit će izložbu Past is Now koja se otvara u 20.30 sati. Izložba putem fotografija propituje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti na području bivše Jugoslavije: od kulturnih stereotipa i glazbenih mitova do ratnih situacija i obećanja Europe.
Četvrtak je u znaku razgovora s autorima: u Zagrebačkom plesnom centru svoje će radove kroz razgovor s publikom predstaviti sudionik finalne izložbe Otkrivanja Pierre Liebaert koji je snimao pripadnike sado-mazo zajednice regrutirane putem oglasa te Dragana Jurišić, umjetnica koja fotografijama bilježi potragu za izgubljenom zemljom i identitetom te pokušava rekreirati i tako razriješiti konfliktne emocije i sjećanja na Jugoslaviju. Član žirija, američki fotograf Phillip Toledano u Galeriji Kranjčar ima samostalnu izložbu Možda kojom na zanimljiv način osvještavanja kratkotrajnost života. Otvorenje je u 20 sati kada će s umjetnikom razgovarati televizijska urednica u kulturi Vlatka Kolarović.

 

Festivalski program petkom i subotom obiluje raznim panel-diskusijama, a izdvajamo onu vezanu za izložbu Lekcije iz ’91. u subotu u 17 sati u ZPC-u te dan ranije razgovor o knjizi Pijesak rata člana žirija Donalda Webera. O svojim će umjetničkim praksama i radovima kojima sudjeluju na izložbama “Organa Vida” govoriti razni umjetnici, a ulaz na sve diskurzivne programe Festivala jest slobodan.

 

Uz izložbeni, edukativni i diskurzivni program, “Organ Vida” pripremio je i filmski program koji se sastoji od dviju hrvatskih premijera dokumentarnih filmova o istaknutim predstavnicima fotografije, velikanima Nan Goldin i Robertu Mapplethorpeu. Film Sjećam se tvoga lica (2013.) intimna je autobiografija Nan Goldin, fotografkinje poznate po vizualnim narativima koji prikazuju njezin svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Projekcija će se održati u Art parku u petak dok se Mapplethorpe: Pogledajte slike (2016.), počevši od 17. rujna, prikazuje u nekoliko termina u Dokukinu Kic.

 

Zagrebačkoj publici omiljeni Open Show Zagreb, na kojem se predstavljaju suvremeni mladi domaći fotografi, zakazan je za subotu u 21 sat u ZPC-u. Po završetku Open Showa Zagreb, na terasi ZPC-a održat će se zabava zatvaranja osmog “Organa Vida”, uz napomenu da će se većina izložbi moći pogledati do 24. rujna.

 

Detaljan program Festivala, kao i popis izložbi, možete pogledati na službenim stranicama Festivala.

 

Festival “Organ Vida” održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.

 

Medijski pokrovitelji festivala “Organ Vida” jesu: HRT, Telegram, HINA, British Journal of Photography, Lens Culture, Zarez, Vizkultura, Kulturpunkt.hr, tportal.hr, H-Alter, Vox Feminae, Radio Student, Yammat FM, Fotogard, Fotografija.hr, F-Stop, Vijesti.hr, Journal.hr, Designed.rs, ReFoto, Landscape Stories, FK Magazine, The Calvert Journal, GUP Magazine, Biennale hrvatske mlade fotografije i Just Zagreb.