Organ Vida – međunarodni fotografski natječaj na temu OTKRIVANJA

Međunarodni festival fotografije “Organ Vida” ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu “Otkrivanja”. Tradicionalno, svakom festivalu prethodi međunarodni javni natječaj na kojemu međunarodni žiri, sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije, odabire najbolje autore. Ovogodišnji javni poziv na natječaj traje od 21. travnja do 20. svibnja 2016. godine, a početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (HR), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK).

 

Poziv na natječaj
OTKRIVANJA

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja pozivamo autore koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine.

Temom Otkrivanja zadiremo direktno u politike pogleda te otvaramo pitanja o discipliniranju subjekata ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije. S kakvim namjerama i kojim jezikom im pristupamo? Polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa zanima nas kako ih kroz medij fotografije suočavamo s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

Sam čin razotkrivanja neodvojivo je isprepleten i s praksama izdvajanja, potiskivanja, zasljepljivanja, ignoriranja, sakrivanja. Učiniti vidljivim znači otvoriti prostor unutar fotografije koji nam dozvoljava vizualiziranje otkrića ali istovremeno i komentiranje vlastite sposobnosti gledanja i bilježenja istog. Takva zadaća podrazumijeva preuzimanje kontrole ali i odgovornosti nad produkcijom prepoznatljive slike pojedinaca ili grupe te za sobom povlači diskusiju o legitimnosti vlastitog autoriteta.

Kada i na koji način napuštamo sigurnu poziciju promatrača kako bismo poljuljali prividno uspostavljeni autoritet? Umjesto težnje da se slikom uhvate i sačuvaju istinite reprezentacije naizgled autentičnog življenog i/ili zabilježenog iskustva, čin otkrivanja predstavlja priliku za izmicanje fiksiranim značenjima u slikama i u ulogama koje preuzimamo. Jednako tako mikro iskustva samokritike, samoevaluacije i ogoljavanja omogućavaju nam da progovorimo o nevidljivom, isključenom ili potisnutom u slici.

Bilo da je odabrani fotografski jezik blizak formi izvještaja, ispovijedi ili manifesta zanimaju nas mnogostruki pogledi na istraživanu temu te otvoreni narativi i pluralizmi reprezentacije.

Lea Vene

 

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala, održat će se od 13. do 24. rujna 2016. godine i “satelitskim” programom ujedinit će gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS – kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

Oni su:

 1. Simon Norfolk, jedan od najvažnijih dokumentarnih fotografa današnjice koji je dokumentirao neke od najgorih ratnih zona na svijetu, kao i područja zahvaćena izbjegličkim krizama. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi izloženi su u postavama galerija kao što su The Museum of Fine Arts u Houstonu, The Getty u Los Angelesu i Tate Modern.
 2. Louise Clements, kustosica i umjetnička ravnateljica QUAD-a, centra za suvremenu umjetnost, film i nove tehnologije u Derbyju te direktorica Međunarodnog festivala fotografije FORMAT.
 3. Phillip Toledano, američko-britanski kontroverzni fotograf koji u mediju varira od fotografije i instalacije do skulpture i slikarstva. Izdao je nekoliko knjiga, a zastupaju ga neke od najvažnijih muzeja i galerija u svijetu.
 4. Donald Weber, kanadski fotograf fokusiran na utjecaje svjetske moći, dobitnik brojnih nagrada, uključujući dvije World Press Photo Awards, te član fotografske agencije VII Photo i profesor na nizozemskoj Royal Academy of Arts.
 5. Lea Vene, hrvatska povjesničarka umjetnosti, kulturalna antropologinja i teoretičarka mode koja radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević te kao asistentica na TTF-u.
 6. Gillian Wearing, engleska fotografkinja i videoumjetnica koja, koristeći fotografije i video za bilježenje ispovijesti običnih ljudi, istražuje nejednakosti između javnog i privatnog života te između individualnog i kolektivnog iskustva.

U okviru ovogodišnje teme “Otkrivanja”, festival “Organ Vida” obraća se autorima koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. Prema tekstu natječaja autorice Lee Vene, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, ovogodišnjim natječajem festival “Organ Vida” zanima kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama. Stoga Organ Vida poziva zainteresirane autore da usmjere pažnju na osobne interpretacije procesa otkrivanja te na to kako ga prepoznaju, osvještavaju i dokumentiraju kroz vlastitu fotografsku praksu.

“Organ Vida” dvotjedni je međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te, također, želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost, kreativnost i inkluzija u središtu su onoga što Organ Vida čini tako uspješnim festivalom – omogućujući mu da postane najveći i najrecentniji godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.
Festival podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Turistička zajednica Grada Zagreba.

VAŽNI DATUMI

 • Medijska konferencija: petak, 9. rujna 2016.
 • Veliko otvorenje festivala i izložbe finalista: 13. rujna 2016.
 • Festivalski tjedan s intenzivnim programom: 13. – 17. rujna 2016.
 • Festivalske izložbe: 13. – 24. rujna 2016.

LOKACIJE

 • Francuski paviljon
 • Akademija likovnih umjetnosti
 • Oris – kuća arhitekture
 • Galerija Kranjčar
 • Galerija Greta
 • Dokukino KIC
 • Kinoklub Zagreb
 • Javne površine

PARTNERI FESTIVALA

 • Kultura promjene SC
 • Akademija likovnih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu