ORGAN VIDA i OVmag

Hrvatska organizacija za suvremenu fotografiju "Organ Vida" – članica europske platforme koja povezuje više od 30 festivala, muzeja i akademija – uspješnim završetkom 9. izdanja festivala “Novi građani” poziva hrvatske umjetnice i umjetnike na sudjelovanje u dvama novim europskim projektima.
MSU (snimio: Samir Cerić Kovačević ©)

Prilika za hrvatske kustose i fotografe: umjetničke rezidencije, međunarodne izložbe i susreti s respektabilnim europskim kustosima i umjetnicima.

Nakon netom završenog 9. izdanja festivala “Organ Vida”, istoimena udruga za suvremenu fotografiju, organizator Međunarodnog festivala fotografije, najavila je nadolazeće velike projekte Kreativne Europe i Europe za građane u kojima sudjeluje kao jedan od europskih partnera.

“Projekti su od iznimnog značaja za hrvatsku umjetničku scenu – ne samo što će hrvatski umjetnici i kustosi imati ekskluzivnu mogućnost sudjelovanja i rada s brojnim priznatim imenima iz struke te biti prisutni na tržištu umjetnina nego i zbog činjenice da će cjelokupno sudjelovanje biti financijski pokriveno, uključujući i umjetničke honorare, na što nismo naviknuti na našoj sceni”, izjavila je Marina Paulenka, predsjednica fotografske udruge “Organ Vida”.

Parallel – Image Based Platform prva je platforma takva opsega i tematike posvećena suvremenoj fotografiji koju financira Europska platforma za programe Kreativne Europe. Ovaj petogodišnji projekt koji povezuje akademije, muzeje, festivale i galerije s nadolazećim umjetnicima i kustosima (kako na sveučilištima, tako i putem otvorenog poziva), osim što osigurava sustav koji potiče stvaralaštvo i produkcijsku potporu novim izložbenim projektima, istodobno jamči praćenje toga procesa od mentora i vodećih kustosa.

Netom završeno 9. izdanje Međunarodnog festivala fotografije “Organ Vida” u Hrvatskoj okupilo je brojne međunarodne i domaće goste, umjetnike, kustose, predavače i posjetitelje te predstavilo najrecentnije projekte sa svjetske fotografske scene. Ukupno 13 izložbi predstavljeno je na 9 muzejskih i galerijskih lokacija dok se popratni program održavao na dodatnih 7 lokacija. Glavni partner Festivala bio je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, što je uvelike doprinijelo afirmiranosti medija fotografije na domaćoj sceni.

Posjetitelji su imali priliku iz prve ruke dobiti informacije o novim razumijevanjima društveno-političkih zbivanja u svijetu te poslušati brojna predavanja zanimljivih gostiju – o Brexitu i situaciji na irsko-britanskoj granici pričao nam je glavni kritičar The Guardiana Sean O’Hagan, a poseban interes publike izazvalo je predavanje o 23 godine dugom projektu Imperial Courts nizozemske umjetnice Dane Lixenberg, dobitnice ovogodišnje Deutsche Börse Photography Prize, koja je bilježila promjene u maloj urbanoj zajednici u jugozapadnom dijelu Los Angelesa i promjene u životima tamošnjih obitelji među kojima su članovi različitih generacija završili u zatvorima zbog kriminalnih radnji ili su preminuli.

Kassel Photobook i Dummy Award (snimio: Samir Cerić Kovačević ©)

​S obzirom na to da je izdavaštvo suvremenih fotografskih knjiga trenutačno posebno zanimljivo na sceni, nije nas iznenadila činjenica da su dvije velike izložbe najboljih izdanih i neizdanih (dummy) fotografskih knjiga Kassel Photobook i Dummy Award 2017 privukle posebnu pažnju posjetitelja.​

Poprilično uznemirujući prizori iz Nigerije, Gane i drugih zapadnih afričkih zemalja, koji svjedoče o postkapitalističkom društvu i njegovim posljedicama na živote lokalnog stanovništva zemalja u razvoju, bili su prikazani u MSU Zagreb. Takve je prizore ovjekovječio južnoafrički fotograf Pieter Hugo koji je svoja tri kapitalna ciklusa prvi put predstavio u ovom dijelu Europe.

Festival je ugostio i premijernu izložbu nizozemske umjetnice Anouk Kruithof koja je posebno za prostor Francuskog paviljona osmislila novi angažirani rad “Ego, Eco, Crescendo” koji se bavi ekološkim problemima te odnosom čovjeka i prirode. Rad svojom izvedbom podrazumijeva prošireno shvaćanje fotografskog medija te tvori jedinstvene instalacije različitim skulpturama i korištenim materijalima. Zasigurno, ovakvim izložbama Organ Vida potiče nove perspektive promišljanja fotografije u hibridnim formama. Ovaj će rad nakon Zagreba biti prikazan u uglednom nizozemskom fotografskom muzeju FOAM u Amsterdamu.

Festival Organ Vida mjesto je okupljanja brojnih studenata prestižnih europskih akademija, poput studenata akademije AKV St. Joost iz Nizozemske čiji su završni MA-radovi bili prikazani u Galeriji Zvonimir. Od domaćih umjetnika svoje su radove predstavili Davor Konjikušić, Danko Stjepanović i Dragana Jurišić, a Jelena Blagović Pavičić i Ana Opalić predstavile su svoje nove fotografske knjige.

Na ovogodišnjem izdanju Festivala prvi je put dodijeljena Nagrada za suvremenu fotografiju Marina Viculin koju je za svoj novi rad u nastajanju “Magistrala” dobio umjetnik Bojan Mrđenović. ​Svečanost dodjele Nagrade bila je održana u Muzeju za umjetnost i obrt. Nagradu je​ umjetniku uručila predsjednica žirija Corinne Noordenbos​, a ​primivši nagradu, umjetnik ju je opisao kao odličnu inicijativu i iskorak za fotografe. „Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unaprijed pa nam je poticaj i povjerenje za rad koji će se tek razviti“, istaknuo je.

Organizatore posebno veseli činjenica da sljedeće godine Festival obilježava svoje jubilarno 10. izdanje koje će na različitim razinama biti posvećeno ženama. Program će uključivati značajne teoretičare/ke, umjetnike/ce i stručnjake/inje koji će svojim tumačenjima doprinijeti razumijevanju jednakosti i ravnopravnosti rodnih i spolnih uloga u našem društvu.

Zanimljiva izložba Through Her Eyes kustosice Marine Paulenka obuhvatit će desetak fotografkinja iz svijeta koje se svojim radovima i dalje bore za prava žena – ona politička, građanska, reproduktivna, prava LGBTQ, ali i ona koja otvaraju pitanja roditeljstva, pobačaja, silovanja itd. Izložba je dio većega istoimenog projekta programa EU “Europa za građane” koji predvodi Društvo za evropsku zavest iz Slovenije, a – uz Hrvatsku – partneri su organizacije iz Njemačke, Austrije i Slovačke.

Kao zadnju vijest u ovom nizu, organizatori predstavljaju i treći EU-projekt Kreativne Europe čiji su dio i čiji je poziv za sudjelovanje osmero hrvatskih fotografa upravo u tijeku, a prijave se zaprimaju do 15.10.2017. Naime, riječ je projektu REFEST – Image and Words on Refugee Routes (Slike i riječi putevima izbjeglica) koji podrazumijeva umjetničke rezidencije, mentoriranja i savjetovanja umjetnika koji se bave fotografijom, ilustracijom ili pisanjem te koji će imati priliku u zasebnim grupama u Italiji, Španjolskoj, BiH i Hrvatskoj razviti nove umjetničke radove koji će biti predstavljeni na festivalima u navedenim zemljama pa tako i na 10. izdanju Organa Vida 2018. godine.

Sve informacije o navedenim novim i tekućim projektima, kao i o samo Organu Vida, možete pronaći i pratiti u online časopisu OVmag dostupnom na www.ovmag.org

***

Festival Organ Vida održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Mondriaan Fondsa, Goethe-Instituta Kroatien, Veleposlanstva Australije i Kraljevine Nizozemske.

Medijski partneri su: HRT, HRT3, HINA, Vizkultura, British Journal of Photography, LensCulture, Landscape Stories, Kulturpunkt, H-alter, VOXFeminae, Fotogard, Fotografija.hr, F-Stop, Designed.rs, ReFoto, FKmagazine, Calvert Journal, Just Zagreb, GUP magazine, Journal, YET.


Naslovna fotografija:   MSU Zagreb – Samir Cerić Kovačević ©.