Organ Vida: 6 fotografskih radionica

organ-vida

 

Festival fotografije Organ Vida predstavlja 6 fotografskih radionica koje će se održati u rujnu u sklopu festivala. Ovo su velika strana i domaća fotografska imena koja će radionice održati u Klovićevim dvorima:

1. Rob Hornstra – DIY Storytelling

Pridružite se Robu Hornstri na dvodnevnoj intenzivnoj radionici namjenjenoj za fotografe, dizajnere i pripovjedače koji žele naučiti kako konstruirati i predstaviti svoje dugogodišnje fotografske projekte.
“Mnogi ambiciozni fotografi su konzervativni po pitanju predstavljanja svojih projekata, često ih nudeći besplatno – novinama, časopisima ili izdavačima. Prepuštaju svoju sudbinu u ruke drugih i čekaju” kaže Hornstra. “To je nepotrebno.”
Ova radionica je o onome što svi priželjkujemo kao pripovjedači i fotografi: Slobodu. Sloboda stvara prilike. Prilike stvaraju vašu budućnost.
Rob će u tijeku dva dana diskutirati o beskrajnim mogućnostima za samostalno izdavaštvo koje su se otvorile s popularizacijom interneta i digitalnih tehnika printanja. Kurikulum će se također baviti načinima kako privući publiku za vaš projekt, suradnjama među fotografima i piscima, crowdfundingom i procesom sporog novinarstva. Glavni cilj ove radionice je pomoći sudionicima da postanu samostalni i oslobođeni fotografi i izdavači, spremni prikazati svoje projekte svijetu.
Od 2009. godine fotograf Rob Hornstra i pisac Arnold van Bruggen surađuju na The Sochi Projectu, dokumentirajući ruski grad Soči prije njegovog privlačenja svjetske pažnje kao mjesto održavanja Zimskih Olimpijskih Igara 2014. godine. Hornstra će na ovoj radionici dati svoj uvid u financiranje i marketing koristeći The Sochi Project kao primjer samostalno izdanog fotografskog projekta.

Sudionici: 10 – 15
Jezik: Engleski
Vrijeme: 4.9. – 5.9, 10-17h

2. Davor Horvat – Segmentalna i ne-destruktivna obrada fotografije u Adobe Photoshopu

Kako ispravno pristupiti obradi digitalne fotografije u Adobe Photoshopu s ciljem postizanja maksimalne tehničke i likovne vrijednosti te koje su učestale greške prilikom obrade i kako ih izbjeći, samo su dio znanja koja možete usvojiti ukoliko se prijavite na ovu vrhunsku radionicu. Također naučite najsuvremenije i najnaprednije alate, metode i tehnike nedestruktivne obrade fotografije u Adobe Photoshopu te otkrijte neke trikove i poslušajte savjete jednog od vodećih stručnjaka iz područja fotografske produkcije i post-produkcije sa više od 12 godina iskustva u profesionalnoj fotografskoj industriji i primijenjenoj fotografiji.
Broj sudionika: 10
Jezik: Hrvatski/Engleski
Vrijeme: 8.9 – 11.9. , 18:00-20:00

3. Snježana Josipović – Fotogrami — radionica fotografije za mlađe uzraste

Fotogrami je dvodnevna je radionica namijenjena djeci viših razreda osnovne škole u kojoj je cilj da polaznici nauče osnove fotografije na temelju praktičnog rada. Vratit ćemo se samim počecima fotografije — gdje je sve započelo, što je svjetlo i kako ono oblikuje fotografije, kako teče proces razvijanja u tamnoj komori, itd. Ako vas zanima kako napraviti fotografiju bez korištenja klasičnog fotoaparata s kutijom za cipele ili kako pomoću svakodnevnih predmeta stvoriti apstraktne slike, ovo je prava radionica za vas.

Sudionici: 10
Jezik: Hrvatski
Vrijeme: 12.09-13.09, 11:00-14:00

4. Tomasz Kulbowski – Radionica ulične fotografije

Tijekom ovog trodnevnog kreativnog susreta Tomasz Kulbowski će podijeliti svoja iskustva i misli o različitim aspektima bavljenja uličnom i dokumentarnom fotografijom na javnim prostorima općenito. Detaljno će raspravljati o procesu i metodologiji koja stoji iza njegovog rada i o njegovom razumijevanju ulične fotografije. U praktičnom aspektu, fokus će biti na stvaranju smislenih fotografija koje su informativne i koje mogu funkcionirati i kao dio serije fotografija, ali i kao snažna, zasebna priča koju čini samo jedna fotografija. Kulbowski čvrsto vjeruje u važnost osobnog dokumentiranja stvarnosti putem fotografskog medija i cijeni kreativni pristup javnom prostoru koji svi dijelimo. Glavni cilj ove radionice nije samo poboljšati fotografsku praksu sudionika, nego i raditi na ostvarivanju boljeg vizualnog senzibiliteta – cilj je izvući najbolje iz kreativnog instinkta fotografa te iz njihove interakcije s ljudima i javnim prostorom. Pokušava se promatrati javni prostor Zagreba na drugačiji, svježi način, s posebnim naglaskom na jedinstvene kvalitete dinamičnog i promjenjivog javnog okruženja.
Prvi i uvodni dan radionice bit će predstavljen svijet ulične fotografije. Bit će prezentirani neki od radova vrhunskih fotografa i detaljno će biti objašnjene neke Kulbowskijeve fotografije – njihovi početci, kako su nastajale iza objektiva, tehnikalije, poteškoće, itd. Također, razgovarat će se i o radovima sudionika radionice i odlučit će se o ciljevima i zadacima kojima će se sudionici baviti sljedeći dan.

Drugi dan bit će posvećen radu na terenu – ovo je iznimno važan dan jer će se idući (treći) dan raditi na dobivenim rezultatima. Tijekom drugog dana voditelj radionice bit će dostupan za sesije „1 na 1“, preglede portfolija, za odgovore na bilo kakva pitanja ili za praćenje rada sudionika ako to bude potrebno.

Trećeg dana kolektivno će se uređivati i analizirati rad sudionika napravljen prethodnog dana. Raspravljat će se o osobnim iskustvima, problemima i opservacijama s kojima se fotografi susreću tijekom terenskog rada te će se komentirati dobre i loše strane, prepoznati što je moguće poboljšati i kako se ovakav rad može nastaviti u budućnosti. Radionica uključuje i rad sa zahtjevnim načinom obrade fotografija s ciljem stvaranja narativa i konzistentne kolekcije napravljenih fotografija.
Radionica je ograničena na 7 sudionika kako bi se osigurala kvaliteta zajedničkog rada i ugodan osobni kontakt. Radionica će biti na engleskom jeziku i namijenjena je sudionicima koji već imaju barem osnovno iskustvo na području ulične ili dokumentarne fotografije. Nema tehničkih graničenja, no preporučuje se digitalna kamera zbog specifičnosti zadataka na radionici.

Raspored radionice:
Prvi dan 07.09 / 12:00-18:00 – uvod, teorija, zadaci
Drugi dan 08.09/ 12:00-19:00 – cjelodnevni terenski rad i sesije 1:1
Treći dan 09.09 / 12:00-19:00 – analiza, procjena i diskusija

Broj sudionika: 7
Jezik: Engleski
Prilikom prijave, svaki sudionik treba priložiti 10-20 vlastitih fotografija s područja ulične ili dokumentarne fotografije.

5. István Virágvölgyi — Objaviti ili ne

Radionica za bolje razumijevanje novinarske etike i procesa donošenja odluka koji stoje iza novinarske fotografije kroz osobno iskustvo omogućeno simulacijskom igrom.

Ako se želite potpuno prepustiti imaginarnom novinarskom uredu i privremeno biti viši urednik ili medijski moćnik kako biste bolje upoznali ono što se događa iza scene prije nego što se neka novinska fotografija objavi ili ne objavi – ovo je mjesto za vas! Nije potrebna prethodna priprema i igru (to je ipak samo igra!) mogu igrati osobe bilo koje dobi i bilo koje struke. Tražimo petnaest entuzijasta s dobrim znanjem engleskog jezika, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. Prepustite svoju osobnost novom iskustvu, postanite netko drugi na dva-tri sata i naučite ponešto usput!

S kime ćete se igrati? Prije svega, jedni s drugima! S druge strane, tu su István Virágvölgyi i Botond Feledy. István Virágvölgyi je zamjenik direktora Capa Centra u Budimpešti te je bio glavni fotografski urednik na vodećem portalu Origo u Mađarskoj. Bio je direktor fotouredništva u mađarskoj novinskoj agenciji MTI. Botond Feledy je direktor obrazovne institucije Saint Ignatius College u Budimpešti i bio je izvršni urednik na Kitekinto.hu, popularnom mađarskom portalu za strane novosti, te glavni urednik međunarodnih vijesti u mađarskoj novinskoj agenciji MTI. Virágvölgyi i Feledy predaju na obrazovnim institucijama Budapest College of Communication i Katoličkom sveučilištu Pázmány Péter.

Broj sudionika: 15
Jezik: Engleski
Vrijeme održavanja: 05.09 / 10:00 – 13:00

6. Kamerades — pregled portfelja i jednodnevna radionica

Beogradski kolektiv Kamerades će u sklopu festivala održati pregled portfelja i kraću radionicu koja se sastoji od analize i diskusije fotografija polaznika te samih iskustava koje su članovi Kameradesa imali u stvaranju svojih radova.

Jezik: Hrvatski/Engleski
Vrijeme održavanja: 07.09 / 17:00 – 21:00

Više informacija o predavačima te način prijave nalaze se ovdje.