Optimalne projekcije u Puli

Nakon uspješnog prikazivanja u Zagrebu, u petak, 10. kolovoza, s početkom u 20.30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli, otvara se izložba Optimalne projekcije – Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Bjelorusije i Ukrajine. Fotografije će se moći razgledati do 2. rujna, svakodnevno, osim ponedjeljka, od 11 do 14 te od 18 do 21 sat.
Izložba fotografija dvadeset i jednog fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, pruža tek djelomični uvid u bogatstvo tema i motiva kojim mlada generacija fotografa vidi i bilježi vlastitu stvarnost.

‘U tu su se ne tako davnu stvarnost uvukle dramatične scene iz Čečenije, ikone vjerske tradicije, sovjetske povijesti, ali i suvremena turbulentna urbana svakodnevica.

Pored suvremene urbane stvarnosti centara poput Moskve i Sankt Peterburga, živi Rusija svoj vječni ruralni i provincijski život. Pojedini autori stvaraju fascinantne slike stvarnosti koja ih okružuje, zalaze u intimu osobnih prostora i osobnih sudbina  ili autorefleksije u vlastitom ambijentu.Širina i pronicljivost kojima je mlada generacija medijem fotografije prepoznala, zamijetila i zabilježila gotovo sve aspekte vlastite svakidašnjice, šumove jednog turbulentnog razdoblja, ali i tišinu dalekih ravnica. Pravoslavlje i revolucionarnost otaca i djedova, ali i kontroverzno okruženje vlastite sadašnjosti. Ona je toliko bogata prizorima, zbivanjima, akcijom i tišinom u tolikoj mjeri da je ova izložba samo slikovni fragment te velike zemlje na Istoku.

Pažnja koju posvećujemo mladoj generaciji fotografa iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, mali je doprinos otplati duga jednoj velikoj kulturi i umjetnosti koja je u 20. stoljeću itekako, a u fotografiji posebno, zadužila Zapadnu kulturu u cjelini.’ Želimir Koščević, prof.