Optičko tražilo, LCD ekran ili LCD tražilo s povećanjem slike

Uglavnom, pitanje je to koje sam dobio od jedne prijateljice baš u ovoj terminologiji

Vjerujem da vas je možda malo i zbunio ovaj naslov. Uglavnom, pitanje je to koje sam dobio od jedne prijateljice baš u ovoj terminologiji, stoga ću naslov ostaviti namjerno zbunjujućim, a čisto iz razloga da objasnimo da se u biti radi o jednostavnoj stvari, ali s druge strane i krucijalnoj zbog samih navika fotografa.

Optičko tražilo se nalazi na većini digitalnih fotoaparata osim na osnovnim kompaktnim modelima koji su opremljeni samo LCD ekranom. Stoga ako posjedujete takav fotoaparat, koji nema optičko tražilo onda mislim da nema smisla objašnjavati ‘kroz kaj da gledate’.

Ukoliko imate opciju fotografiranja pomoći tražila ili LCD ekrana onda je doista teško ovako na prvu odgovoriti i savjetovati – koristi to i to. Oboje imaju svoje prednosti, ali i mane.

Korištenje optičkog tražila pri fotografiranju ima određenu dozu privatnosti, intime. Naime, kad prislonite oko na tražilo ostajete samo vi i kadar. Nema elemenata koji vam ometaju te skreću pažnju s onog bitnog, a to je fotografiranje.

Dobro staro tražilo ili kako ga još zovu viewfinder :)

Korištenjem tražila također lakše dolazimo do željene kompozicije fotografije, da budem iskren, ovo je čisto moje subjektivno mišljenje jer do prije godinu dana koristio sam isključivo tražilo i komponiranje kadra putem LCD ekrana mi je dosta nezgodno, a fotografije mi još uvijek ispadaju – lošije.

Optičko tražilo ima i svoje nedostatke. Jedan od njih je što je, a ovisno o modelu fotoaparata, ekran prilično malen, osim ako ne koristite nekih od poluprofesionalnih ili profesionalnih DSLR fotoaparata. Isto tako veličina tražila ovisi i o marki fotoaparata.

Isto tako postoji hibridna opcija kod pojedinih fotoaparata, a to je elekronsko tražilo, a što je u biti samo LCD ekran smješten na mjesto optičkog tražila. Pokriva 100% slike, ali je zato zbog prilično slabije kvalitete ekrana i slika dosta loša.

Recimo da nam veličina ekrana ne predstavlja toliko veliki problem, pa ipak se oko prilično brzo privikava na vanjske uvjete, ali ono što je iznimno bitno jest da tražilo, osim u profesionalnim DSLR aparatima, ne prikazuje 100% fotografije. Ona je uvijek negdje od 96-98%, stoga imajte na umu da prilikom kadriranja pomoću tražila uračunate još nekoliko postotaka površine fotografije koju ne vidite.

LCD ekran – zanemarite fleke, ipak se redovito koristi

LCD za razliku od tražila pokriva 100% slike, međutim kako sam naveo prije u tekstu vi niste u takozvanom “izoliranom” modu kad gledate LCD ekran. Vaš periferni vid će hvatati sve moguće prepreke i smetala koji će vam umanjiti koncentraciju na sliku.

Nadalje fotografiranje uz pomoć LCD ekrana nije onaj intiman trenutak jer prilikom kadriranja i snimanja, ponajviše ako ste među ljudima, svatko može vidjeti onaj trenutak prije fotografiranja. Nekome to nije bitno, ali mene osobno to izuzetno smeta.

Međutim, postoji i kompromis, a on košta nekih cca 150-ak kuna. Radi se o takozvanom LCD tražilu. Dodatku koji se montira na LCD ekran, te time pretvara fotografiranje u bezbrižan intiman trenutak te izolira okolna smetala koncentracije. Samo tražilo pokriva 100% fotografije, razumljivo jer gledate u LCD ekren, a što je najbolje, većina njih ima i određeno povećanje slike, pa tako pomoću LCD tražila možete imati sliku na ekranu – recimo, duplo veću.

LCD optičko tražilo najčešće montiramo pomoću magneta na okvir LCD ekrana

Na kraju, da odgovorim i na pitanje, sve je stvar navike fotografa do fotografa koji će način kadrirati scenu. Osobno koristim optičko tražilo za fotografiranje, LCD ekran za pregledavanje fotografije te eventualno fotografiranje iz čudnih kutova gdje nisam u mogućnosti oko ‘nabiti’ na tražilo. A za potrebe snimanja ili fotografiranja gdje imam vremena namještati kadar, koristim dodatak – LCD tražilo.

LCD optičkim tražilom dobivate još jednu prednost – treću uporišnu točku (vaša glava) pri stabilizacije fotoaparata.