Oprema reutersovog ratnog fotoreportera

Fotografija: Umit Bektas/Reuters

Kada je fotograf Umit Bektas poslan u Afganistan kao foto izvjestitelj, imao je priliku dobiti svu opremu koja bi mu mogla zatrebati za fotografiranje i slanje fotografija direktno iz ratne zone. Ono što čudi jest činjenica koliko je zapravo malo fotografske opreme ponio. Vidljivo je da se Bektas usmjerio daleko više na backup i baterije nego na objektive i tijela.

Uzeo je tri tijela, samo tri objektiva, satelitsku internet vezu, mobitel, dva prijenosna računala, rezervnih baterija u izobilju, i dosta produžnih kablova.

Pošto bi bilo problematično ponijeti velike objektive, spakirao sam konvertere, punjače, kablove, memorijske kartice, kitove za čišćenje i adaptere objašnjava Bektas.

Osim fotografske opreme, morao je imati i pancirku, kacigu, opremu za logorovanje i nešto odjeće. Uz ove apsolutno osnovne stvari, fotoaparat i objektivi zauzimali su relativno mali dio njegove opreme. Bez luksuza hotela, svježeg veša, stabilne internet veze, u prvi plan dolaze neke potpuno drugačije stvari od primjerice imati u torbi dvanaest različitih zoom objektiva.

Više o ovom hrabrom reporteru i kako je sve to izgledalo možete saznati na Reuters-ovoj internet stranici.