Odabrali smo 10 profesionalni monitora namijenjenih obradi fotografije

Monitor je vrlo često zanemarena periferija pri kupnji računala. Neki fotografi teško izdvoje više od 2 000 kuna za dobar monitor. Naposljetku za te novce dobe monitor sa nerealnom reprodukcijom boja, upitnom HD rezolucijom te s jednim ili dva priključka (HDMI ili VGA). Rezultat svega bude da su oni zadovoljni svojim monitorom kojeg su kalibrirali, no istina je prilično daleko te dolazi na vidjelo već kod prvog posjeta profesionalnom studiju za razvijanje fotografija.

Donji cjenovni rang za iole kvalitetan monitor za obradu fotografije nikako ne bi smio biti ispod 3 000 kuna. Pritom je potrebno voditi brigu o boji, kontrastu, kako se ponaša kad ekran gledamo pod određenim kutom, posjeduje ili ne softver ili hardver za kalibraciju. Najmanja veličina nikako ne bi smjela biti ispod 24″, rezolucija od 1920×1080 piksela mora biti polazna točka.

To su samo osnove polazne točke pri kupnji monitora za obradu fotografije.

Pritom ako ima kućište i stalak podesiv po visini, kuku odnosno nagibu to je samo plus. Plus je to kojeg ako nemamo vrlo brzo ćemo požaliti za njim, te radnu okolinu prilagođavati monitoru.

Kontrole monitora također moraju biti diskretne, ne napadne na prednjem panelu, te nuditi što više opcija oko prilagodbe slike.

Sve u svemu, monitor prije kupnje treba testirati i pritom od prodavača izvući i najmanji detalj.

 

Asus ProArt PA248QJ 24″

Asus.tif
Ovo je najbolji monitor koji možete dobiti za tu cijenu.  Iako je svega 24″ te rezolucije 1920×1080 piksela monitor je više nego dovoljan iole ozbiljnije fotografu zbog same čistoće i realnog prikaza boja. Od ulaza ima HDMI, DisplayPort, DVI i VGA. Tu su još 4 USB ulaza te osim što je već kalibriran ima i vlastiti Spyder 4 Express kalibrator.

Web: Asus.com | Cijena: oko 5 000 kn

 

Apple Thunderbolt Display 27″

mac.tif
Ako ste Mac korisnik onda je to monitor koji mora biti na radnom stolu. 27″ sa ugrađenom kamerom i 2.1 sound sustavom (ne znamo zašto bi to bio benefit, ali je očito standard kod Maca). Rezolucija se diže na 2560×1440 piksela. Boja i slika savršene. Jedini nedostatak je ipak cijena (ako se to može nazvati nedostatkom).

Web: Apple.com/hr | Cijena: oko 8 800 kn

 

Eizo ColorEdge CX271 27″

eizo.tif
Ovo je profić. U najboljem smislu riječi. Rezolucija na ovom 27″ IPS čudu ide na 2560×1440 piksela. Reprodukcija boja savršena, a ako ste baš sitnjičavi onda vam je na raspolaganju ColorNavigator i colorimeter za još savršeniju kalibraciju. Radi u nekoliko modova, a osvjetljenje se može podesiti i do 300 kandela po kvadratnom metru. Jedini nedostatak je što ima 13 kilograma i prilično je ružan, što bi nekim estetika u fotografiji mogli prilično smetati.

Web: Eizoglobal.com | Cijena: oko 11 500 kn

 

NEC MultiSync PA242W 24″

nec.tif
Ovo je full HD monitor (1920×1080 piksela) te iako ima prilično dobro osvjetljenje (do 340 kandela/m2) toplu i čistu sliku mišljenja smo da je ipak malo preskup. Ulazi su manje više na broju, HDMI, DisplayPort, DVI i VGA no ono što ga izdavaja od ostatka modela je slika u slici, odnosno može reproducirati simultano dva ulaza.

Web: Necdisplay.com | Cijena: oko 8 000 kn

 

Samsung serija 9 971″

Samsung.tif
Poznati Samsungov minimalizam, rezolucija 2560×1440 piksela, odlična kvaliteta slika, realne i britke boje samo su naznaka da će Serija 9 biti prilično skupa. Što i je. Monitor ima ugrađenu i hardversku kalibraciju te se vrlo lako podešavaju boje i prikaz na ekranu. Od ulaza tu su samo DisplayPort i HDMI te USB (nažalost nije 3.0). Samo postolje ne nudi previše mogućnosti podešavanja vidine i kuta nagiba. Sve u svemu odlična slika, fini dizajna, ali ipak malo paprena cijena.

Web: Samsung.com | Cijena: oko 8 300 kn

 

Viewsonic VP2772 27″

viewsonic.tif
Ovaj monitor isto tako nije neki ljepotan na radnom stolu, ponajviše postolje koje je malo napadno, te sami plastični materijal kojeg viđamo na monitorima do 1 000 kuna. No, 2560×1440 piksela WQHD rezolucije (4 puta više piksela nego u HD) s predefiniranim kalibracijama boje te mogućnošću mijenjanja visine do 15 cm opravdava cijenu koja se drži oko prosjeka 27″ monitora. HDMI i dva DisplayPort ulaza te četiri seta USB ulaza od čega su 4 USB 3.0.

Web: Viewsoniceurope.com | Cijena: oko 6 800 kn

 

Dell U2711

Dell Monitor
Ovo je prilično jeftin LCD monitor s obzirom na rezoluciju od 2560×1440 piksela na 27″ dijagone, te ima vrlo precizan prikaz boja. Monitor dolazi sa standardnom elitom ulaza plus USB hub te ulaz za SD kartice što je sitan, ali jako bitan detalj. Dizajnom se ne može baš pohvaliti, ali svakako predstavlja dobro uložen novac.

Web: Dell.com | Cijena: oko 5 500 kn

 

Samsung SyncMaster S27B970D

Samsung Monitor
Kad kupujemo Samsung onda dobivamo i moderan dizajn. Ovaj 24″ monitor baziran na PLS tehnologiji nudi rezoluciju 2560×1440 piksela, markantnu i realnu crnu te puno kontrasta bez obzira pod kojim kutem gledamo. Dizajnerski odgovara svrsi i vremenu. Prilično tankog dizajna, metalnim obrubom te aluminijskim kućištem daje nam do znanja da se radi o kvalitetnom uređaju. Kontrole monitora su postavljene na sami stalak te su vidljive tek kad je monitor upaljen. Točnost boja i nije savršena, ali je svakako više nego upotrebljiva, a razlog tome je što je svaki od njih ručno kalibriran u samoj tvornici. Cijenovno prihvatljiv.

Web: Samsung.com | Cijena: oko 8 000 kn

 

Eizo ColorEdge CG243W

Eizo Monitor
Još jedan 24″ monitor rezolucije 1920×1200 piksela koji je malo pretjerao sa cijenom. Iako dolazi s kalibracijskim softverom, a s kojim vrlo lako složimo željeni ICC profil ovo je rezolucijski nešto slabiji monitor, dok s druge strane cjenovno najskuplji. Boje je bogata i konzistentna.

Web: Eizoglobal.com | Cijena: oko 12 000 kn

 

NEC MultiSync EA273WM

NEC Monitor
Šećer na kraju. Skoro. Ovaj prilično jeftini malac od 27″ nudi HD rezoluciju od 1920×1080 piksela. Tu je još i pametan senzor za uštedu energije, senzor za automatsko podešavanje jačine svijetla s obzirom na ambijent te takozvani “human”  (čovjek) senzor koji stavlja monitor u stanje pripravnosti ako nema nikoga za radnim stolom. Sve je to super i pohvalno, no fotografski i nije najbolji izbor. Definicija boja je pristojna, kontrast je solidan. U svakom slučaju monitor odgovara cijeni, idealan odabir za kućnog amatera, ali još je uvijek ‘premalen’ za profesionalnu upotrebu.

Web: Necdisplay.com | Cijena: oko 3 000 kn

Napomena: cijena je formulirana iz cijene na EU tržišti. U Hrvatskoj može i vjerojatno je drugačija.