Novi objektiv iz Olympusove radionice – M. Zuiko Digital 17 mm f/1.8

Nakon što je prije dva mjeseca Olympus obavijestio o razvoju novog objektiva, svjetlo dana ugledao je M. Zuiko Digital 17 mm f/1.8. Ovaj je objektiv prvenstveno dizajniran za ulične fotografe. Osim velikog otvora blenda, širokokutni Micro Four Thirds objektiv potencijalnim je korisnicima zanimljiv zbog „Snapshot“ mehanizma izoštravanja i MSC (Movie & Still Compatible) autofokusom, a tu je i poseban ZERO premaz leća za smanjivanje refleksije.

Naime, kako bi korisniku omogućio bezbrižno snimanje spontanih fotografija bez zamućenja, novi objektiv ima inteligentni mehanizam za ”Snapshot” izoštravanje. Točku fokusa pomjerate na određenu udaljenost jednostavnim povlačenjem fokusnog prstena prema sebi. Okretanje prstena mijenja udaljenost fokusa unutar raspona prikazanog na cilindru objektiva, koji ima i skalu dubinske oštrine.

Razlika u cijeni

Objektiv će u prodaji biti od prosinca. Cijena za američko tržište iznosi 500 dolara, dok će u hrvatskim dućanima iznositi 3.800 kuna. Razlika je gotovo 1.000 kuna u odnosu na SAD i Hrvatsku. Stoga, ako vas zanima objektiv, a imate rodbinu preko Bare, znate što vam je činiti…