Novi Nikon 85mm f/1.8G

Ovih je dana dobro biti Nikonaš. Otkako je izašla nova full-frame raketa D4 gotovo da se ni o čemu drugom i ne piše. No prema mom mišljenju, a vjerujem da isto mišljenje dijele mnogi čitatelji, dobro je spomenuti Nikonov novi, ipak nešto pristupačniji, 85mm objektiv "G" serije.

Ovih je dana dobro biti Nikonaš. Otkako je izašla nova full-frame raketa D4 gotovo da se ni o čemu drugom i ne piše. No prema mom mišljenju, a vjerujem da isto mišljenje dijele mnogi čitatelji, dobro je spomenuti Nikonov novi, ipak nešto pristupačniji, 85mm objektiv “G” serije.

Kada je u jesen 2010. izašao Nikonov 85mm f/1.4G objektiv, uz izuzetnu kvalitetu i oštrinu imao je jednu ozbiljniju manu. 1700 dolara ipak je bilo malo previše i izvan dosega za mnoge fotografe. Sada je tu njegov 1200 dolara jeftiniji mlađi brat Nikon 85mm f/1.8G.

Veliku razliku u cijeni čine male međusobne različitosti ova dva objektiva, pa tako f/1.8 ima 7 krilca otvora blende dok f/1.4 ima njih 9. Isto tako f/1.8 je sastavljen od 9 elemenata, a f/1.4 od 10. Osim toga, važnija razlika je ipak da je f/1.4 svjetlosno nešto jači objektiv.

Kao i svi objektivi “G” serije, 85mm f/1.8G ima intergirani Silent Wave Motor koji pokreće autofokus, što znači da je kompatibilan sa svim Nikon dSLR fotoaparatima, što uključuje i one nešto nižeg razreda.