Novi full frame iz Nikona?

Prema pisanjima NikonRumorsa, nakon tri duge godine Nikon je konačno odlučio na tržište lansirati dugo očekivanog nasljednika kultnog modela D700. Novi full frame aparat nosio bi serijsku oznaku D800, a svjetlo dana trebao bi ugledati kroz idućih 60 dana. Među navedenim specifikacijama, u oči odmah upada rezolucija novog senzora koja bi trebala biti ni manje ni više- 36 megapiksela. Za Leica format rekli  bi mnogi – puno previše, no prije donošenja ikakve presude treba pričekati zaista službeno obajvljivanje aparata.

Osjetljivost bi išla do 6400 ASA (s mogućnošću pusha do 25600), pokrivenost tražila bi trebala biti 100% (u odnosu na D700 koji je imao 95%), a trebao bi biti predstavljen i novi sistem fokusiranja, s naprednim prepoznavanjem ljudskog lica(?).  Poznavatelji prilika u fotoindustriji znaju da Nikonu gori pod petama već duže vrijeme, s obzirom da još nisu dali adekvatan odgovor na Canonov 5d-mkII koji je napravio pravu malu revoluciju u svijetu filmske i video produkcije.

Stoga je za očekivati da će D800 biti prvi Nikonov full frame DSLR koji će moći snimati video u punoj HD rezoluciji, ukoliko dalje ne žele gubiti nove, ali i dugogodišnje korisnike koji su čekajući izgubli strpljenje i prebacili se na konkurentske sisteme. Ne zna se da li će medij za pohranu podataka i dalje biti CF kartice ili će se pribjeći manjim SD karticama, ali je izvjesno da će novi aparat imati dva utora i USB 3.0 sučelje koje bi trebalo osigurati brz prijenos podataka na računalo i obrnuto.