Novi bežični telefon, pardon, fotoaparat iz Samsunga

Do sada smo uglavnom uz pridjev “bežičan” korisitili imenice poput “telefon”, “tablet” itd.,  a u zadnje vrijeme zahvaljujući  prvenstveno Canonu i njihovom novom modelu 1DX ta riječ se stidljivo približila i svijetu fotografije, premda ne uz puno pokriće.

Uz novosti iz Samsunga, čini se da su i fotoaparati dobili punopravno članstvo u wireless zajednici.  Zanimljiv novi pripadnik point&shoot kategorije, DV300F je kompaktni fotoaparat koji se već na prvi pogled razlikuje od drugih aparata i to stoga što na svom tijelu ima dva LCD ekrana, jedan veći na stražnjoj strani i jedan manji 1,5 inčni pored objektiva za pomoć pri slikanju sve popularnijih autoportreta.

Ipak, novost po kojoj se najviše ističe nisu dva LCD-a, već mogućnost bežičnog spajanja na internet zbog integriranog Wi-Fi adaptera koji omogućuje da se DV300F upravlja s bilo kojeg smrtphone-a. Također u aparatu postoji opcija da se bežično spoji na kućno računalo svaki put prilikom ulaska u kuću ili ured i automatski prebaci fotografije na hard disk i napravi back-up. Uz  sve ovo, najzabavnija opcija je svakako mogućnost instant slanja fotografija putem e-maila i postavljanja na društvene mreže gdje god postoji hot spot za Wi-fi.

U specifikacijama nije naveden koji program ili sučelje se koristi za to, ali ovo bi mogao biti prvi korak u preuzimanju dijela tržišnog kolača smartphonima koji ipak (još) nemaju toliko dobre senzore i optiku. Kad smo kod kvalitete, za obećavajuće fotografije i vrhunske autoportrete zadužen je 16MP CCD senzor zajedno sa 5x zoom objektivom koji na širem kraju raspona ima otvor blende f 2.5 što će sigurno koristiti u situacijam s manje svijetla. Naravno, tu je i opcija video zapisa u MPEG-4 formatu (1280HD) i orijentacijski senzor.