Noć analogne fotografije u Rijeci

 

Ovogodišnju Noć muzeja posvećujemo analognoj fotografiji prema sljedećem programu:

1. IZLOŽBA CRNO-BIJELIH FOTOGRAFIJA IZ RAZDOBLJA 50-IH GODINA
Izložbu „Velikani hrvatske fotografije 50-ih“ realiziramo u suradnji s udrugom Livingstone iz Rijeke.
Autori zastupljeni na izložbi jesu:
Ante i Zvonimir Brkan, Joso Špralja, Tošo Dabac, Nikola Vučemilović, Milan Pavić, Đuro Griesbach, Fernando Soprano, Alojz Orel, Andro Damjanić, Ivo Tolić, Zlata Laura Mizner, Igor Emili, Viktor Hreljanović, Abdon Smokvina i Ervin Debeuc.

Izloženi radovi nalaze se u zbirkama MUO-a Zagreb, Narodnog muzeja Zadar, Arhiva Tošo Dabac, Muzeja grada Rijeke, Fotokluba Split, Fotokluba Rijeka te u privatnim zbirkama obitelji Orel, Vučemilović i Seferović.

Tekst o izložbi napisao je ugledni novinar i fotoreporter g. Abdulah Seferović.

2. POSJET STARE DAME

Fotografije hrvatskog Jadrana iz pedesetih godina prošloga stoljeća još uvijek čuvaju nedosežan šarm stare dame! Jednostavno stoga što su to slike nostalgične ljepote, slike potrage za mediteranskim identitetom i izgubljenim vremenom (koje se pretvorilo u mit), slike što otvaraju put u imaginativni život prije 60 godina. To su slike kreativnog dijaloga s onim čega više nema, a ipak postoji.
Stilisti njihove crno-bijele elegancije slijedili su, na jednoj strani, duh globalnoga trenda legendarne svjetske izložbe Čovjekova obitelj (1955.), a na drugoj strani, ništa manje legendarne agencije Magnum, zajedno s duhom tjednika Paris Match i Life. Danas se, pak, sve to savršeno uklapa u skepsu prema „zbilji“ i „autentičnosti“, a još više u nezainteresiranost postmodernističkog senzibiliteta za formalne odlike fotografske slike.

3. RADIONICA DLAN

Od 18.00 do 22.00 sata svi naši posjetitelji moći će napraviti otisak svog dlana fotografskim postupkom koristeći fotopapir i standardne kemikalije za obradu CB-papira.

4. RAZVIJANJE CRNO-BIJELOG FILMA

19.30 – 20.30 sati

5. IZRADA CRNO-BIJELIH FOTOGRAFIJA

Za ovu priliku, cijelu Galeriju Principij pretvaramo u veliki fotolaboratorij i svi će posjetitelji imati potpun doživljaj atmosfere izrade crno-bijele fotografije.

21.00 – 23.00 sata

6. FOTOBUVLJAK

Sve što izlažemo u našoj muzejskoj zbirci imamo zahvaljujući donacijama naših sugrađana.
I ovom prigodom pozivamo sve sugrađane dobre volje da višak opreme i literature daruju Fotoklubu Rijeka kako bismo još više obogatili našu zbirku. Darovani predmeti upisuju se u Knjigu donatora, obrađuju i izlažu.