Nikon D800

Nikon je konačno i službeno objavio možda i najočekivaniji fotoaparat u svojoj ponudi. Nakon tri godine, kultni model D700 dobio je nasljednika. Sa svojih 36 MP i brzinom rapidnog okidanja od skromne četiri sličice po sekundi jasno je da je Nikon D800 fotoaparat prvenstveno namijenjen studijskom radu i pejzažima.

 

Nikon je konačno i službeno objavio možda i najočekivaniji  fotoaparat u svojoj ponudi. Nakon tri godine, kultni model D700 dobio je nasljednika.  Sa svojih 36 MP i brzinom rapidnog okidanja  od skromne četiri sličice po sekundi jasno je da je Nikon D800 fotoaparat prvenstveno namijenjen studijskom radu i pejzažima.

Ljubitelji video snimanja također će biti zadovoljni –  full HD video sa potpunom manualnom kontrolom. Treba vidjeti hoće li D800 uspjeti barem uzdrmati status koji 5DmkII ima među nezavisnim filmašima. Tražilo ima pokrivenost od 100%, ISO raspon ide od 100 – 6400 (50 – 25600) , a za footgrafije zadužen je novi EXPEED 3™  senzor zajedno sa također novim 91,000-pixelnim RGB Matrix senzorom u zuheru za određivanje ekspozicije, white balansa i fokusiranje.

Ono što je zanimljivo je svakako i podatak da su prodaju puštena dva modela, odnosno standardni D800 i D800E, model bez anti-aliasing filtera koji ima nešto oštriju sliku, ali sa moire artefaktima. Potonji bi trebao nagristi kolač  u tržištu digitalaca srednjeg formata i Nikonu priskrbiti dodatne kupce. Osnovni model će se pojaviti u slobodnoj prodaji u ožujku po cijeni od cca 3000 USD-a, dok će D800E biti pušten u prodaju početkom travnja s nešto višom cijenom. Detaljnije uskoro!