Nenad Šaljić po izboru National Geographica snimio najbolju fotografiju mjesta u 2012. godini

Prekrasna je vijest ovih dan dočekala splitskog fotografa Nenada Šaljića. Naime, njegova fotografija pod nazivom “The Matterhorn: Night Clouds #2 (from The Matterhorn Series)” osvojila je nagradu National Geographica za najbolju fotografiju mjesta u 2012. godini. Ova nagrada dobiva na još većoj važnosti kada se uzme u obzir da su prijavljene ukupno 22.000 fotografija.

National Geographic je pobjednike birao u tri kategorije: ljudi, mjesta i priroda. Šaljićeva fotografija snimljena je u Alpama u Švicarskoj na nadmorskoj visini od 4.478 metara za vrijeme punog mjeseca. Mjesto Zermatt fotograf posjećuje od 2009. godine nekoliko puta godišnje. Od samog pogleda na fotografiju jasno je da se splitski fotograf bori s teškim vremenskim i životnim uvjetima, a planinarenjem i speleologijom bavi se od 12. godine.

image

– Objaviti fotografiju u National Geographicu je vjerojatno krajnji cilj svakom tko se bavi fotografijom. Način na koji fotografije nastaju nije glavni razlog zbog kojeg ih volim. Volim ih zato što odražavaju koliko je fantastičan ovaj magični planinski vrh u svojem neprekidnom stanju stalne mijene, zato što pokazuju prolazak vremena. Zato me nimalo ne smeta što čekam satima da se magija dogodi, spreman u svakom trenutku. Sretan sam i ponosan što moje fotografije komuniciraju s ljudima – rekao je Nenad Šaljić za Index.

Ovo nije prvi put da je splitski fotograf dobivao nagrade od National Geographica. No, tek je sada dobio prvu nagradu. Internetski komentari složni su u jednome – nagrada je otišla u prave ruke. Sve fotografije koje je odabrao NG možete pogledati na linku.

Čestitamo kolegi Nenadu Šaljiću na nagradi!