Ne nasjedajte na stari trik sa – megapikselima

Vjerojatno prilikom kupnje fotoaparat prvo što vam pada na pamet jest provjeriti kaj je ispod haube, konkretno koliko milijuna piksela vaša fotoaparat ima. Naravno ako ima više, to je bolje, jer je na kraju i cijena viša. Tu teoriju vam je potvrdio i sami prodavač, čovjek od iskustva, koji već 5 godina prodaje foto opremu u trgovačkom centru, jel’ da?

Krivo. Puno piksela ne mora značiti i bolja fotografija, pri tome mislimo na tehnički aspekt fotografije, jer ako nemate nekog pretjeranog smisla za kadar i kompoziciju ni 100 megapiksela vam ne može spasiti fotografiju. Radije vježbajte i puno fotografirajte.

Evo jedne usporedbe, ali ne direktne razlike količine piksela na fotoaparatu već kasnije prilikom spremanja. DLSR fotoaparat poput Nikon D700 koji ima 12 megapiksela gustoće fotografija za spremanje tisuću fotografija u JPG formatu treba 6 i pol gigabajta prostora. Profesionalni Nikon D3s također od 12 megapiksela za 1000 fotografija u RAW formatu treba 15 i pol gigabajta. A sada šok, novi Nikon D800 sa 36 megapiksela gustoće fotografije za spremanje 1000 RAW fotografija treba 47 gigabajta. Stoga ako ste laki na okidaču, a većina je pripremite kune za nekoliko vanjskih terabajtnih diskova.

original

Ako vaše digitalne fotografije držite isključivo u digitalnom obliku, na računalu, prikazujete prijateljima na TV uređaju i tako dalje sve iznad nekih 10 megapiksela vam je naprosto suludo. Isto tako ako fotografije ne planirate uvećavati iznad recimo 60×40 cm visokokvalitetnoga ispisa, 10 megapiksela je sasvim dovoljno, govorim iz osobnog iskustva i mojih fotografija za izložbe.

Stoga kod kupnje fotoaparata ne padajte na onu – više megapiksela kvalitetnija fotografija. To načelno drži vodu, ali samo u profesionalnoj fotografiji i kod izuzetno velikih povećanja.

Fotografije sa zabava, godišnjih odmora, izleta, rođendana klinca jednako će na računalu ili vašem albumu izgledati snimate ih sa 8, 10 ili 16 megapiksela, ponajviše ako se radi o kompaktnim fotoaparatima. S druge strane kompaktni fotoaparat veličine mobitela tehnički nije u mogućnosti spremiti pravih 24 megapiksela na jednu sliku na malom senzoru kojeg ima. Sve su to kasnije manipulacije te ‘nabrijavanje’ pikselaže.