Naučite kako postati bolji fotograf uz pomoć digitalne obrade fotografije

Ok, prestanite čupati kosu, prestanite me tjerati u rodna mjesta samo na osnovu naslova.

Ok, prestanite čupati kosu, prestanite me tjerati u rodna mjesta samo na osnovu naslova. Doista pisati ću doslovno o onome što piše u naslovu – kako postati bolji fotograf, a uz pomoć naknadne digitalne obrade.

Izrezivanje fotografije je nešto za što će vas većina ‘naprednih’ fotografa zauvijek prokleti i smatrati neprijateljem. Međutim istina je daleko od toga jer i onaj najžešći protivnik Crop alata s vremena na vrijeme posegne za istim jer eto, uletilo mu vrh grančice u kadar, samo milimetar.

jezero

Kad smo na terenu i kad radimo fotografiju, recimo pejzažnu fotografiju na nama je da razmišljamo o mnogim uvjetima, situacijama, opcijama, načinima kako izraditi najbolju moguću fotografiju.

Svijetlo, kadriranje, najbolji trenutak, brzina zatvarača, hiperfokalna duljina, blenda, dakle pogotovo ako ste početnik onda je ovo pravo zasićenje mozga.

No, nema druge, jednostavno morate vježbati, morate odraditi 50, 100 fotografija pejzaža da bi polako steknuli tu neku rutinu.

Ono što vam može pomoći je učenje kadriranja, treniranje oka za dobrim kadrom, kompozicijom. Možda ne na samom terenu, ali nakon fotografiranja sjednice za računalo i pomoći alata izrezivanja pronađite najbolji kadar, najbolju kompoziciju. Uzmite svih 100 fotografija pejzaža i izrežite ih kako vam najbolje odgovaraju.

Time trenirate mozak, oko za kadrom za kompozicija i svakako će vam pomoći kad slijedeći puta odete na teren i krenete sa kadriranjem.

Dakle razmišljajte unaprijed, razmišljajte, gledajući kadar, što ćete kasnije mijenjati na računalu, što će vam biti materijal za izrezivanje i napravite to istog trenutka. Nema bojazni, uvijek možete napraviti i deset različitih izreza na terenu i kasnije na računalu pronaći najbolji. Što se škole i učenja tiče tu nema kraja, svaki fotograf uči cijeli svoj fotografski život. Tko tvrdi suprotno znači samo da je postigao prag svojih mogućnosti.

Isto tako pokušajte razmišljati van kutije u kojoj se nalazi mnogo fotografa. Razmišljajte kako će fotografija izgledati kad bi je pretvorili u crno bijelu fotografiju, kad bi je zasitili bojama, kad bi je snimili u HDR tehnici. Ne postoji kriva fotografija.

Dakle sve su to radnje koje možete početi raditi na računalu. Vidjeti će te koje vam fotografije najbolje odgovaraju za određenu tehniku, najbolje odgovaraju vašem stilu, vašim idejama, vašoj viziji u glavi.

kinez

Ako radite noćnu vedutu grada, zašto recimo ne bi odradili pod eksponiranu fotografiju jer će vam kasnije pretvorbom u crno bijelu fotku život biti puno ljepši.

Uglavnom, danas u eri digitalne fotografije doista sve možete učiti naknadno i ponoviti onako kako vi mislite da treba. Time više nećete toliko ovisiti o naknadnoj digitalnoj obradi fotografije.

Osim toga, svaka fotografija prolazi određeni proces digitalne obrade ;) to nije bauk – to je svakodnevica.

Savjet za kraju, ako imate mogućnost spajanja vašeg fotoaparata na neki veći ekran ili tablet uživo na terenu, onda vam to svakako može pomoći pri kadriranju i kompoziciji fotografije. To je naravno i poželjno jer imate kvalitetniji uvid u samu fotografiju. Projekcije kadra ne veći ekran, a na licu mjesta, ustaljena su praksa u video industriji. Iskoristite to.