Naučite ispravno izoštravati – upoznajte tri osnovna režima auto fokusa

Većina današnjih fotografa koristi neku od ugrađenih opcija automatskog izoštravanja. Tek rijetki od nas posegnu za ručnim izoštravanjem.

Većina današnjih fotografa koristi neku od ugrađenih opcija automatskog izoštravanja. Tek rijetki od nas posegnu za ručnim izoštravanjem. Da bi u potpunosti imali uvid o tome što predstavlja koji od režima izoštravanja preporučam pročitati slijedeće štivo koje će, nadam se, malo iskristalizirati situaciju oko samog izoštravanja. Mala napomena, izoštravanje i fokusiranje su jedna te ista radnja.

AF-S – jedno izoštravanje, jedna slika

Ovo je režim moji se i najčešće koristi. Radi se o jednokratnom izoštravanju, odnosno zaključavanju fokusa nakon što okidač pritisnemo do polovice. Time smo dakle zaključali fokalnu udaljenost, odnosno izoštreni objekt te možemo pomicati fotoaparat kako bi napravili novo kadriranje. Ovaj režim se preporuča kod fotografiranja mirnih, statičnih subjekata i objekata, dakle elementi koji se ne miču.

Fotoaparat nakon jednog izoštravanja ne izoštrava ponovno dok ne pustimo okidač te ga opet pritisnemo do polovice.

AF-C – kontinuirani fokus

Kako i samo naslov govori ovdje se radi o kontinuiranom fokusu. Dakle, kada pritisnemo okidač do polovice on izoštrava naš subjekt, međutim ukoliko se subjekt pomiče fotoaparat prati njegovo pomicanje te iznova izoštrava – bitno je da se objekt, subjekt nalaze u označenom frameu za izoštravanje – u većini slučajeva to je centralni kvadratić.

Ovaj režim fokusiranja je praktičan pri snimanju pokreta, recimo trčanje, hodanje, vožnje, letenja, odnosno sport općenito. U ovom režimu nismo u mogućnosti zaključati fokus te nanovo komponirati fotografiju jer će, razumljivo, fokus pratiti situaciju u odabranom kvadratiću.

AF-A – automatsko prepoznavanje pokreta

Ovo je svojevrsna kombinacija prethodna dva režima. Dakle, ovdje fotoaparat prepoznaje vrstu pomicanja te sukladno tome aktivira ispravan režim. Primjerice ako su pokreti mali, odnosno ako fotoaparat tek ima lagani pomak onda se aktivira AF-S režim fokusiranja. Ako fotoaparat prepozna pomicanje subjekta onda se pali AF-A kontinuirano izoštravanje.

Ovaj režim je praktičan pri fotografiranju mirnih objekata koji tek imaju male i lagane pomake – recimo kućni ljubimci, ptičica na ogradi i slično.

Osim ova osnovna tri režima izoštravanja svaki fotoaparat ima i neke svoje pod režime kao što su: prepoznavanje i praćenje lica, zatim tracking, odnosno aktivno praćenje izoštrenog objekta, subjekta bez obzira gdje se on nalazio u kadru.

Za detaljnije mogućnosti svakog fotoaparata preporučam da prvo proučite upute za korištenje, koliko god vi mislili da ste pametni i da sve znate.

Pitanja u komentarima ili poveznica na vrhu stranice.