Natječaj za sudjelovanje na izložbi sportske fotografije

ZAJEDNICA SPORTOVA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE
i
HRVATSKA OLIMPIJSKA AKADEMIJA

u suradnji sa

Sportskom zajednicom Istarske županije (HR), Savezom sportova Unsko-sanskog kantona (BiH), Zavodom za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto – Dolenjska regija (SLO), Športnom zvezom Koper – Obalno kraška regija (SLO) i Združenjem slovenskih športskih društev v Italiji (IT)

raspisuju

NATJEČAJ

za sudjelovanje na izložbi sportske fotografije

Pravila natječaja

 1. Na natječaju mogu sudjelovati amaterski i profesionalni fotografi bez ograničenja.
 2. Fotografije moraju biti snimljene u 2018. godini.
 3. Autor može prijaviti neograničen broj fotografija, ali najviše tri rada (ili pojedinačne fotografije ili tri kolekcije) iz istog sporta, osim u atletici (najviše 3 fotografije iste discipline).
 4. Kolekciju čine tri (3) fotografije i prihvaća se kao jedan rad. U prijavnici treba jasno i nedvosmisleno naznačiti kolekciju te označiti raspored svake pojedine fotografije unutar kolekcije. Autor može u programima za obradu fotografija sam napraviti montažu svojih fotografija u kolekciju.
 5. Autor može prijaviti do tri (3) fotografije na temu fair playa, odnosno fotografije koje prenose poruku fair playa i etičnosti u sportu.
 6. Prijavu i predaju fotografija potrebno je izvršiti putem online-obrasca dostupnog na mrežnim stranicama Zajednice sportova PGŽ (www.sport-pgz.hr).
 7. Fotografije se šalju isključivo u digitalnom obliku u formatu .jpg/.jpeg/ pojedinačne veličine fotografije/datoteke/ne veće od 5 MB, rezolucije 300 dpi.
 8. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.
 9. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljena sadržaja.
 10. Krajnji rok dostave fotografija jest 4. studenog 2018.

Prosudbeno povjerenstvo (žiri)

Nakon zatvaranja natječaja, sve pristigle fotografije pregledat će Prosudbeno povjerenstvo formirano od predstavnika struke i organizatora. Prosudbeno povjerenstvo odabrat će do 50 najboljih fotografija te ih prirediti za izlaganje. Od najboljih fotografija, povjerenstvo će istaknuti fotografiju za prvu, drugu i treću nagradu te posebna priznanja.

Nagrade i priznanja

 1. Prvo mjesto – zlatna medalja: 500 EUR
 2. Nagrada u kategoriji fair playa: 300 EUR
 3. Drugo mjesto – srebrna medalja: 300 EUR
 4. Treće mjesto – brončana medalja: 200 EUR
 5. Nagrada (u naravi) za najboljega mladog autora
  (autor na dan zaprimanja fotografija ima manje od 21 godinu)
 6. 5 pojedinačnih diploma za izvrsnost

Katalog izložbe

Organizatori će izdati katalog u digitalnom formatu i dostaviti ga svim sudionicima natječaja na e-adresu navedenu u prijavnici.

Autorska prava

Fotografije mogu biti korištene u promotivne svrhe poput izrade kataloga, plakata izložbe, sportskoga godišnjaka i ostalih publikacija izdanih od organizatora te objave na mrežnim stranicama organizatora. Svi spomenuti oblici objava nekomercijalne su vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe, autora i sporta u cjelini.

Organizatori izložbe mogu koristiti prijavljene fotografije za potrebe popularizacije sporta, provedbe olimpijskih načela te aktivnosti usmjerenih promociji kulture i umjetnosti u funkciji sporta.

Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora u svim oblicima objave, bit će poštivana.

Sudionik natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i preuzima odgovornost za autentičnost i sadržaj prijavljenih fotografija.

Sudjelovanjem na natječaju sudionici pristaju na uvjete natječaja.

Objava rezultata

Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Zajednice sportova PGŽ.

Autori će biti obaviješteni e-poštom do kraja studenog 2018.

Zaštita osobnih podataka

Popunjavanjem prijavnog obrasca i učitavanjem fotografija, autor daje suglasnost organizatoru Natječaja za prikupljanje, obradu i pohranu osobnih podataka u svrhu provedbe Natječaja sportske fotografije 2018.

Podaci će se koristiti za identifikaciju fotografija te obavještavanje sudionika o ishodu Natječaja i obavijestima vezanim uz otvaranje izložbe te nagrade autorima.

Prikupljeni podaci neće biti prosljeđivani trećoj strani.

Izložba najboljih radova

Organizatori će nakon zaključenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na izložbi fotografija koja će biti organizirana početkom prosinca 2018. u Rijeci.

Mjesto i točno vrijeme održavanja izložbe odredit će se naknadno. Izložba, osim u Rijeci, može biti postavljena i u drugim mjestima Hrvatske te u zemljama suradnika.

Glavni pokrovitelji izložbe

 • Primorsko-goranska županija
 • Hrvatska olimpijska akademija

Pokrovitelji izložbe

 • Hrvatski olimpijski odbor
 • Središnji državni ured za šport RH

Suradnik u projektu

Fotoklub Rijeka