Natječaj: Nacionalna kolekcija – 28. FIAP bijenale fotografije u boji 2019.

Zagreb, 8. siječnja 2019.

HRVATSKI FOTOSAVEZ

na temelju poziva FIAP-a i Španjolske konfederacije fotografije

objavljuje

NATJEČAJ

ZA SUDJELOVANJE U NACIONALNIM KOLEKCIJAMA

NA 28. FIAP BIJENALU FOTOGRAFIJE U BOJI

Španjolska konfederacija fotografije (Confederación Española de Fotografía /CEF/) i Katalonska federacija fotografije u ime Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) priređuju 28. FIAP BIJENALE FOTOGRAFIJE U BOJI. Bijenale će se provesti u 2 sekcije: fotografije i projicirane (digitalne) fotografije od 29. ožujka do 18. listopada 2019. godine.

Otvorenje i svečanost uručenja nagrada bit će u Vilanova I la Geltru (Barcelona) 29.9.2019.

Svaki nacionalni savez operativna članica FIAP-a može prijaviti kolekciju od 10 fotografija (najviše 1 po autoru) i kolekciju od 20 digitalnih fotografija (najviše 2 po autoru) koje moraju biti sadržajno i prezentacijski, što je više moguće ujednačene.

Bijenale se priređuje sukladno Pravilima FIAP-ovih bijenala crno-bijele fotografije, bijenala fotografije u boji i  bijenala prirode koja se primjenjuju od 2019. godine.

Izvodi iz Pravila:

  1. SUDJELOVANJE

(…) Prijavljivanjem svojih fotografija na natječaj za sudjelovanje u nacionalnoj kolekciji Hrvatskog fotosaveza na bijenalu FIAP-a autor bez iznimke i prigovora prihvaća sljedeće odredbe:

  • FIAP ima pravo provjere prijavljenih fotografija kako bi se utvrdilo poštuju li FIAP-ova pravila i definicije, čak i ako sudionik nije član FIAP-a. FIAP u tom procesu ima pravo i mogućnost korištenja svih sredstava koje su mu na raspolaganju
  • Bilo kakvo odbijanje suradnje s FIAP-om, odbijanje podnošenja izvornih datoteka snimljenih fotoaparatom ili drugih zatraženih potrebnih dokaza bit će sankcionirano od strane FIAP-a
  • U slučaju izrečenih sankcija koje su rezultat nepoštivanja FIAP-ovih pravila, ime sudionika bit će objavljeno u obliku koji je pogodan za obavještavanje.

Preporučuje se da se u prijavljenim datotekama EXIF podaci ostave dostupnima u cijelosti kako bi se olakšalo eventualnu provjeru.

  1. AUTORSKA PRAVA

Slanjem radova na Bijenale FIAP-a sudionici (ili njihovi roditelji / zakonski skrbnici) izjavljuju da su autori / vlasnici fotografija koje su dostavili, da je materijal njihov izvorni rad i da upotreba, reprodukcija, distribucija, širenje ovog materijala od strane FIAP-a ne krši prava intelektualnog vlasništva bilo koje druge osobe. Autori (ili njihovi roditelji / zakonski skrbnici) potvrđuju da posjeduju pristanak ili dopuštenje za objavljivanje svake od prepoznatljivih osoba na svojim fotografijama (a za osobe mlađe od 18 godina pristanak njihovi roditelji ili zakonski skrbnik) u svim slučajevima kada je to odobrenje ili pristanak potrebno i da su u mogućnosti dostaviti kopiju tih suglasnosti / odobrenja za objavljivanje ako je potrebno.

Prijavom na bijenale FIAP-a, autori (ili njihovi roditelji / zakonski skrbnici) obvezuju se u bilo kojem trenutku FIAP-u odobriti korištenje i / ili objavljivanje u nekomercijalne, obrazovne, promidžbene ili izvještajne svrhe bez naknade ili bilo koje druge isplate bilo koje od nagrađenih, prihvaćenih ili odbijenih fotografija Bijenala FIAP-a, uvijek navodeći ime fotografa, uključujući ali ne ograničavajući se na njegove web stranice, biltene, društvene medije i druge elektroničke ili tiskane materijale. Ovo odobrenje se proširuje na svaku buduću uporabu predviđenu u okviru aktivnosti FIAP-a. FIAP i / ili organizator bijenala FIAP-a zadržava pravo korištenja dostavljenih digitalnih kopija isprintanih fotografija iz istih gore navedenih razloga i pod istim gore navedenim uvjetima, čak i nakon uništenja dostavljenih fotografija na papiru.

  1. OSOBNI PODACI

Slanjem fotografija na bijenale FIAP-a, autori (ili njihovi roditelji / zakonski skrbnici) daju izričitu suglasnost da organizator bijenala FIAP-a i/ili FIAP mogu njihove osobne podatke koje su dostavili (uključujući e-mail adrese) zadržati, procesuirati i koristiti za svrhe vezane uz bilo koje aktivnosti FIAP-a. Oni također priznaju i prihvaćaju da prijavljivanje /radova/ na bilo koji bijenale FIAP-a znači da se status i rezultati njihova sudjelovanja mogu objaviti.

  1. ODGOVORNOST AUTORA

Bijenala FIAP-a otvorena su uglavnom autorima od 18 godina ili starijima. Izjavljivanje i potvrđivanje vlastite dobi odgovornost je autora, a u slučaju da je mlađi od 18 godina treba dostaviti puno dopuštenje svojih roditelja ili zakonskih skrbnika. Prijavljivanjem na bijenale FIAP-a autori (ili njihovi roditelji / zakonski skrbnici) izjavljuju i prihvaćaju da preuzimaju potpunu i isključivu odgovornost za bilo koji od poslanih fotografija da pristaju na obeštećenje, obranu i oslobađanje odgovornosti FIAP-a i/ili organizatora bijenala FIAP-a prema bilo kojoj ili svim trećim stranama za bilo kakvu građansku odgovornost, gubitak, potraživanje, radnju, zahtjev ili štetu bilo koje vrste koja proizlazi iz ili je u vezi s bijenalom FIAP-a, uključujući, bez ograničenja, bilo koji zahtjev treće strane zbog kršenja autorskih prava ili kršenja prava pojedinca zbog klevete, ili prava na privatnost i/ili publicitet.

UVJETI

Hrvatski fotosavez će formirati nacionalnu kolekciju fotografija u boji i nacionalnu kolekciju projiciranih fotografija u boji, putem natječaja. Natječaj je otvoren svima.

TEMA

Tema obiju kolekcija je SLOBODNA.

TEHNIKA I FORMAT

Za kolekciju fotografija u boji i kolekciju projiciranih fotografija, autori mogu prijaviti radove prema sljedećim tehničkim zahtjevima: JPG format, sRGB, 300 dpi, najmanje 2400 i najviše 3500 piksela za dužu stranu, maksimalna veličina datoteke 6 MB.

BROJ RADOVA, OBILJEŽAVANJE, NAČIN SLANJA

Svaki autor može prijaviti najviše 10 radova.

Datoteke prijavljenih fotografija moraju biti označene imenom i prezimenom autora, rednim brojem, sukladno prijavnici (koja se prilaže radovima) te nazivom fotografije (primjer: Ivo_Ivić_01_šuma.jpg).

Radovi zajedno s prijavnicom šalju se elektroničkom poštom (putem servisa Jumbo Mail ili WeTransfer) kao zip arhive na: predrag.bosnar@hrvatski-fotosavez.hr.

Radovi koji su odabrani za Nacionalnu kolekciju mogu se koristiti isključivo u svrhu promocije istoga programa, a sve fotografije pohranjene privremeno u računalo trajno će biti izbrisane.

OCJENJIVAČKI SUD

Hrvatski fotosavez će imenovati ocjenjivački sud ili selektora.

FORMIRANJE KOLEKCIJA

Ocjenjivački sud ili selektor natječaja će od prijavljenih radova formirati i imenovati kolekcije fotografije.

Deset odabranih radova za kolekciju fotografija u boji (najviše jedna po autoru) izradit će se u formatu do 30 x 40 cm i poslati organizatoru bijenala na način utvrđen uvjetima sudjelovanja objavljenjima u raspisu FIAP-a i Španjolske konfederacije fotografije.

Dvadeset odabranih radova za kolekciju projiciranih fotografija (najviše dvije po autoru) poslat će se organizatoru bijenala na način utvrđen uvjetima sudjelovanja objavljenjima u raspisu FIAP-a i Španjolske konfederacije fotografije.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnoj stranici Hrvatskog fotosaveza ili na drugi pogodan način.

KALENDAR
  • Posljednji dan za prijam radova: 17. veljače 2019.
  • Rezultati natječaja: 5. ožujka 2019.
  • Rezultati FIAP-a, izložba i dostava kataloga: prema kalendaru izložbe
PRIJAVNICA

Prijavnicu možete preuzeti na ovoj poveznici.

ADRESA ZA SLANJE RADOVA

predrag.bosnar@hrvatski-fotosavez.hr

INFORMACIJE

Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza

tel.: 01/ 48 48 793; 091/ 1003 888

e-mail:  predrag.bosnar@hrvatski-fotosavez.hr