Natječaj: Međunarodni festival fotografije Organ Vida

Otvoren poziv za sudjelovanje na 9. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za domaće i inozemne umjetnice i umjetnike na temu – Novi građani koji je otvoren od 22. veljače pa sve do 1. travnja. Cilj je ovom temom interpretirati ideju Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove ‘izvorne definicije’ ograničene na državu i grad te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik; novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama. Svi zainteresirani više o temi natječaja mogu saznati na https://organvida.com/hr/natjecaj/ te se prijaviti putem aplikacijskog formulara na https://organvida.com/hr/prijava/.

 Nakon završetka natječaja, o najinovativnijim će radovima odlučivati stručni žiri sastavljen od umjetnica i umjetnika Dane Lixenberg, Christine de Middel, Katrine Koenning i Pietera Hugoa, kustosice Muzeja suvremene umjetnosti Leile Topić te pisca i kritičara The Guardiana i The Observera Seana O’Hagana, a odabrani će umjetnici svoje radove predstavljati kroz dvotjedno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. rujna 2017. godine.

 

Otkrivanja – Francuski paviljon

Nagrada Marina Viculin

Festival Organ Vida od ove godine dodjeljuje nagradu “Marina Viculin” za hrvatsku fotografiju

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodjelom nagrade u iznosu od 25.000,00 HRK želi se motivirati zajednica domaćih umjetnika, a dodijelit će se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekt u nastajanju (work in progress) te za realizaciju izložbe tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Prijave za nagradu “Marina Viculin” bit će otvorene do 1. srpnja 2017. godine. Više informacija o uvjetima prijave na poveznici https://organvida.com/hr/nagrada-mv/, a svi zainteresirani prijave mogu slati putem web stranice www.organvida.com

“Tijekom godine dana rada na projektu, dobitnik potpore bit će obvezan uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju. Organ Vida će unutar okvira iznosa Nagrade osigurati galerijski prostor za završeni rad, kao i sredstva za produkciju izložbe te dati punu podršku odabranom umjetniku u promociji i distribuciji njegovog projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni”, naglasila je umjetnička direktorica Festivala Marina Paulenka.

Marina Viculin rođena je 13. veljače 1957. u Zagrebu. Karijeru započinje kao samostalna likovna kritičarka, a 1989. zapošljava se u Galeriji Klovićevi dvori, gdje ostaje do svojih posljednjih dana. U ravnateljskom mandatu bila je kustosica brojnih velikih izložbi, poput ‘Dora Maar i Picasso – dodir pogledima’, ‘Chagall – priča nad pričama’, a kao najveći uspjeh njezinog mandata ističe se zapamćena velika izložba radova Pabla Picassa, ‘Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz’. Viculin je u Zagrebu primila odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji između Francuske i Hrvatske. Marina je posebno voljela i njegovala fotografiju te je realizirala velike retrospektivne fotografske izložbe (Braut, Posavec, Vesović, Klarica, Gattin) kao i one manje u okviru ciklusa Snapshot u Kuli Lotrščak (Kučera, Merc, Šolić, Rasol, Efendić, Posavec, Vesović, Dabac, Kožarić, Bavoljak, Herceg, Jurjević, Radić…).

________

“Marina je mnogo polagala i na rad i promociju mladih fotografa te je pokrenula cikluse fotografskih izložbi Snapshot i First Shot – Prvo okidanje, jedinstvenu platformu za realizaciju prve samostalne izložbe mladih autora. Radila je na promociji hrvatskih fotografa u inozemstvu i općenito svojim predanim radom afirmirala fotografiju kao medij. Vid ovakve potpore fotografima za razvoj projekata, kakav pokreće Organ Vida, bila je upravo njezina ideja“, ističe Sandra Vitaljić.

“Nagrada “Marina Viculin” je zahvala i očuvanje sjećanja na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni, koja je promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji, ali i važna podrška svim hrvatskim fotografima/kinjama u istraživanju i razvoju dugoročnijih umjetničkih projekata, budući da vizualni umjetnici nemaju potpora za umjetnička istraživanja”, nadodala je Paulenka.

 

Festival u rujnu u MSU Zagreb

Deveti međunarodni festival fotografije Organ Vida, uz tradicionalni poziv za prijavu fotografskih projekata, ove godine poziva na natječaj i zainteresirane autore za fotografske knjige OV Photobook Award. U programskom dijelu Festival zadržava koncepciju izložbenog, diskurzivnog, edukativnog, filmskog i zabavnog dijela tijekom Tjedna otvorenja koji će se održati od 8. do 14. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prošlogodišnji, osmi međunarodni festival fotografije Organ Vida pripremio je dosada najzahtjevniji program s deset velikih, zapaženih fotografskih izložbi, preko 30 panel diskusija, predavanja i razgovora, dva filma i niz edukativnih radionica na 17 gradskih lokacija i time privukao oko 10.000 posjetitelja iz zemlje i svijeta. Njegovo deveto izdanje tradicionalno će se održati početkom rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i u brojim gradskim muzejima, galerijama i javnim otvorenim površinama. Festival je osnovao i Vijeće Festivala u kojem sjede istaknuti kulturni radnici, umjetnici i profesori: Leonida Kovač, Žarko Paić, Ana Opalić, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Vlatka Kolarović, Ivana Hanaček, Leila Topić.

 

 

 

NOVI GRAĐANI

U ovom trenutku, bez obzira na to gdje se nalazili, okruženi smo političkim previranjima koja nas strmoglavo vode prema liberalnom autoritarizmu, fašizmu i graničnom stanju euforije u kojem su humanističke vrijednosti ozbiljno ugrožene. Zbog toga je izuzetno važno identificirati sve ono što nas povezuje i na tome graditi naše djelovanje. Ujedinjeni u novoj i bezgraničnoj izmještenosti (bilo fizičkoj, metaforičkoj ili virtualnoj), naši mehanizmi isključivanja i naše međusobno (pr)osuđivanje još uvijek su usko vezani uz prostor.

U ovom izdanju Festivala, nadovezujući se na prošlogodišnju temu Otkrivanja, bavimo se proširenim i kreativnim promišljanjem ideje Novog građanina. Pitanja koja postavljamo su: tko smo mi kao ljudi? Kako smo takvima postali i kuda idemo? Što znači biti sudionikom potpuno kompjuteriziranog 21. stoljeća koje nas, paradoksalno, istovremeno zbližava i udaljava? Danas je kolektivno znanje veće nego ikad prije, no kao da smo sami sebe izgubili iz vida. Plivamo li u moru mogućnosti dok nas vlastita težina povlači prema dnu? Možemo li reći da u svijetu u kojemu su granice između stvarnog i zamišljenog sve više zamagljene (iako su vrlo jasno definirane) sam koncept pripadanja pretače se iz fizičke sfere u neku drugu?

Možda bismo trebali stremiti tome da postanemo Novi građani. Kao vrstu koja koketira s prelaženjem vlastitih granica, Novog građanina ne trebamo shvatiti kao etiketu ili fiksni koncept. On/ona potiče: politiku transformacije i promišljanje neodređenosti kada je u pitanju definiranje identiteta i u konačnici nas kao ljudske vrste; zajednicu upućenih koji brinu o stanju rastresenosti svijeta u kojem su politizacija prostora i okrutno nasljeđe dominacije bijelaca doveli do potrebe za uspostavljanjem nove ravnoteže. Radi se o nama kao društvu, odnosno o problematiziranju kolektivnog izvanrednog stanja u kojem se nalazimo. U tom smislu Novi građanin zagovara potrebu za raskidom, za djelovanjem i mobiliziranjem prema novom, zajedničkom horizontu. Novi građanin globalniji je no ikad prije, kozmopolit; ljudsko biće koje ima svoj narativ.

Pozivamo umjetnike-komunikatore, „naoružane“ snagom jezika, da izraze svoj glas otpora, da propitaju i ispreturaju sve ono što sustavi moći koriste da bi nas držali razdvojenima. Tražimo vašu interpretaciju ideje Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove „izvorne definicije“ ograničene na državu i grad; tražimo vas da promišljate građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti. Pokažite nam kontra-jezik; novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u postkapitalističkom svijetu 21. stoljeća obilježenom klimatskim promjenama. Bez obzira na vaš fotografski pristup, ponudite nam nove dijaloge i nove imaginarije. Pitamo vas: tko ili što smo mi kao tvorci slika koji promišljaju svijet u kojem živimo? Gdje su naše slike rastvaranja, naše priče o pričama? Kako se snalazimo u tom svijetu slika, svijetu u kojem koristimo različite komunikacijske alate? Kakav je to osjećaj biti Novim građaninom u naše doba? Koje su naše zadaće, kolektivne i pojedinačne, kada je u pitanju promjena smjera u kojem se krećemo? I kakvim brodom možemo zajednički otploviti u svijet koji nas treba manje, i samim time više, no ikad prije?

Katrin Koenning

 

Organ Vida – Lekcije