Natječaj – Europska unija: Zajednica vrijednosti

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i Informacijski centar Europske unije planiraju izdati kalendar za 2012. godinu na temu "Europska unija: Zajednica vrijednosti" (radni naslov). U cilju odabira fotografija za kalendar, Informacijski centar Europske unije odlučio je pozvati odabrane fotografe na svojevrsni natječaj.

 

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i Informacijski centar Europske unije planiraju izdati kalendar za 2012. godinu na temu “Europska unija: Zajednica vrijednosti” (radni naslov). U cilju odabira fotografija za kalendar, Informacijski centar Europske unije odlučio je pozvati odabrane fotografe na svojevrsni natječaj. Od pozvanih fotografa očekuje se prijedlog fotografija (postojećih ili izrađenih za ovu svrhu) koje bi mogle vizualno ilustrirati vrijednosti, načela i politike EU-a.

Selekcijski će odbor evaluirati pristigle prijedloge a za odabrane fotografije otkupiti prava za njihovo korištenje. Ponude moraju pristići u Informacijski centar EU-a najkasnije do 31. listopada 2011. u 17.30 sati.

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj i Informacijski centar Europske unije planiraju izdati kalendar za 2012. godinu na temu “Europska unija: Zajednica vrijednosti” (radni naslov). Kalendar ima za cilj na jednostavan i vizualno atraktivan način ilustrirati neke od najvažnijih temeljnih vrijednosti, načela i politika Europske unije. Drugim riječima, želja nam je umjetničkim fotografijama približiti građanima Hrvatske temeljne značajke Europske unije.

U pogledu formata kalendara, kalendar će biti tiskan u dvije verzije – zidnoj i stolnoj a svaka će stranica kalendara imati fotografiju, okvir s naslovom i dodatnim informacijama te okvir s danima u mjesecu.

U cilju odabira 12 fotografija za kalendar, Informacijski centar Europske unije odlučio je pozvati odabrane fotografe na svojevrsni natječaj. Naime, od pozvanih fotografa očekujemo prijedlog fotografija (postojećih ili izrađenih za ovu svrhu) koje bi mogle vizualno ilustrirati vrijednosti, načela i politike EU-a opisane u sljedećem odjeljku teksta. Selekcijski će odbor evaluirati pristigle prijedloge a za odabrane fotografije otkupiti prava za njihovo korištenje.

Opis kreativnog zadatka:

Fotografi su pozvani dostaviti prijedloge fotografija kojima bi se vizualno ilustrirali sljedeći pojmovi:

 1. sloboda tržišnog natjecanja
 2. demokracija
 3. promicanje zaštite okoliša / borba protiv klimatskih promjena
 4. promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije
 5. održivi razvoj
 6. obrazovanje i mobilnost
 7. očuvanje tradicija i kulturne raznolikosti
 8. pružanje humanitarne pomoći / volontiranje
 9. zaštita prava potrošača
 10. poštivanje ravnopravnosti, nediskriminacija
 11. tolerancija
 12. mir
 13. sloboda
 14. sigurnost
 15. solidarnost
 16. zaštita prava manjina
 17. promicanje jednakih mogućnosti za sve (naglasak na osobe s ograničenjima, invaliditetom ili siromašne)
 18. zaštita potrošača
 19. slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala
 20. vladavina prava

Za svaki je pojam moguće predložiti do 5 fotografija (postojećih ili izrađenih u ovu svrhu). Prihvaćaju se fotografije snimljene profesionalnim digitalnim fotoaparatom, kao i slike koje su digitalno poboljšane ili uređene pomoću softvera. Fotografije moraju biti vlasništvo osobe koja ih predlaže. Fotografije moraju biti adekvatne rezolucije i veličine (minimum 300 dpi) koja omogućava njihov tisak na velikim formatima.

Ocjenjivanje i objava rezultata:

Pristigle prijedloge ocjenjivat će selekcijski odbor, a odluka o odabranim fotografijama bit će donesena početkom studenog 2011. Svi će sudionici biti obaviješteni o ishodu poziva.

Pri ocjeni pristiglih prijava, selekcijski će odbor voditi računa o:

 • kreativnosti ideje/ fotografije
 • vizualnoj atraktivnosti fotografije i umjetničkoj vrijednosti
 • koliko dobro fotografija ilustrira zadanu temu
 • kvaliteti fotografije
 • cijeni otkupa pojedine fotografije

Pri donošenju odluke, odbor će primijeniti načelo “best value for money” odnosno voditi računa o omjeru cijene i kvalitete/kreativnosti kako bi se troškovi izrade kalendara uklopili u raspoloživi proračun. Svi oni čije su fotografije izabrane, ukoliko žele, bit će potpisani kao autori na kalendaru.

Dostava ponuda i rok za podnošenje:

Osim fotografija, ponuda mora sadržavati i cijenu otkupa pojedine fotografije. Ponude se dostavljaju na CD-u/DVD-u na adresu Informacijskog centra Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb. Ponude moraju pristići u Informacijski centar EU-a najkasnije do 31. listopada 2011. u 17.30 sati. Preporučamo da ponude osobno dostavite u Informacijski centar EU-a ili da za dostavu koristite pouzdanu kurirsku službu.

N.B. Dostavljene fotografije Informacijski centar EU-a neće vraćati autorima ali ih neće koristiti bez prethodnog odobrenja autora ili otkupa prava na korištenje fotografija.