Vinkovci – izložba fotografija: Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca

Iz kataloga izložbe:

Izložba „Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dapca“ predstavlja izbor od trideset i dviju fotografija iz bogate ostavštine Toše Dapca, jednog od najistaknutijih zagrebačkih fotografa, koja sadrži više od dvjesto tisuća negativa. Izložene fotografije pripadaju u tzv. Dapčeve folklorne fotografije na kojima su prikazani motivi narodnih nošnji raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Pri izboru fotografija, vodili smo se željom da prikažemo one koje nisu često reproducirane i samim su tim manje poznate stručnjacima i ljubiteljima narodnih nošnji. Ipak, nismo mogli odoljeti izlaganju i nekih od poznatijih fotografija. Takve su, primjerice, Makedonac i Žena iz Garešnice koja je na izložbi prikazana u drugom svjetlu. Izložena studijska fotografija prikazuje kako je nastala fotografija koja je često publicirana pod nazivom Žena iz Garešnice. To upućuje na činjenicu da je Dabac često bio angažiran za fotografiranje nošnji za razne publikacije i folklorna događanja i da su na njima detalji narodnih nošnji promišljeno i pomno odabrani.

Ipak, većina narodnih nošnji na izloženim fotografijama zabilježena je spontano, u trenutku. Budući da je Dabac fotografirao svakodnevicu, najčešće svakodnevicu Zagreba, ne iznenađuje što na izložbi prevladavaju fotografije narodnih nošnji zagrebačke okolice. Na njima možemo prepoznati prigorsku žensku pletenu vestu, ženski haljetak bijelu surinu, muški haljetak surinu ukrašenu vrpcom šujtašem, maramu za glavu engleški rubec, svadbeni vijenac, ženski haljetak cabajku iz Sesvetskog Prigorja i dr. Međutim, prikazani su i detalji i dijelovi narodnih nošnji Slavonije, Moslavine, Posavine, Bistre, Pokuplja, Istre, otoka Zlarina, Sinjske krajine, okolice Dubrovnika, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Ljubitelji narodnih nošnji uočit će slavonsku pletenu vestu jankel i kabanicu ukrašenu vrpcom šujtašem, maramu za glavu krpu koju su nosile udane žene iz okolice Travnika, jamničko oglavlje kapicu roge, sinjski muški prsluk ječermu s tokama i dr.

Izložene fotografije prikazuju muške i ženske svečane narodne nošnje, radnu i svakodnevnu nošnju, dječju nošnju i folklorne kostime. Htjeli smo prikazati raznovrsnost motiva tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva i odijevanja te uputiti na važnost fotografije prilikom istraživanja i rekonstrukcije narodnih nošnji. Prema tome, uz umjetničku vrijednost, fotografije imaju i dokumentarnu. Izložene fotografije prikazuju svakodnevicu narodnih nošnji, a vještim okom Dabac je uspio zabilježiti i sačuvati vrijednosti kulture tradicijskog odijevanja. Izložbu dopunjuju originalni dijelovi narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji koji su tematski vezani za izložene fotografije.

Bojana Poljaković Popović, autorica izložbe