Napuštene zgrade u Rijeci – foto natječaj

Pozivaju se mladi riječki fotografi da zajedno s kolegama iz Berlina istraže i fotografiraju napuštene zgrade u Rijeci. Te napuštene zgrade stoje kao svjedoci društvenih promjena, prepuštene su zaboravu i izumiranju te su tako postale  moderne ruševine. Rok prijave istječe 15. travnja.

Prepuštene propadanju i potajno osvojene od strane prirode, te zgrade polako nestaju iz svijesti ljudi. Ta mjesta, nekorištena i netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlačnost i čarobnu atmosferu koja zove takozvane urbane istraživače da preskoče ograde i zidove kako bi ih fotografirali i iza sebe ostavili samo svoje tragove na prašnjavim podovima.

Ponovno otkrivanje takvih kutaka postalo je trend u gradovima poput Berlina, s ciljem njihovog ponovnog ucrtavanja na planove grada i podizanja javne svijesti o njihovom zanemarenom postojanju. U nekim slučajevima iskrsnule su mogućnosti za nove oblike upotrebe. U Rijeci, međutim, takve građevine u velikom broju nestaju iz kolektivne svijesti. Fotografirajući ih, ta zdanja djelomično bivaju očuvana, a njihova povijest ponovno ispričana.

Projekt ‘Napuštene zgrade’ poziva četvero fotografa iz Berlina i četvero iz Rijeke da zajedno istraže i ovjekovječe riječke napuštene građevine.

Na druženju od 1. do 5. svibnja fotografi će dobiti uvid u povijest grada Rijeke kroz razgovore sa stručnjacima i povjesničarima te će se uputiti u istraživanje zgrada. Fotografije koje nastanu tom prilikom bit će izložene u Rijeci (lipanj 2013.), Zagrebu (srpanj 2013.) i Berlinu (kolovoz/rujan 2013.)

Koga tražimo:
– profesionalnog fotografa ili iskusnog amatera iz Rijeke s najmanje 3 godine iskustva;
– iskustvo rada sa svjetlom u prirodnim uvjetima;
– vlastita fotografska oprema;
– sposobnost sporazumijevanja na engleskom jeziku;
– želja i mogućnost ugošćavanja fotografa iz Berlina za vrijeme ekspedicije.

Što nudimo:
– organizaciju fotografske ekspedicije u Rijeci;
– program koji uključuje razgledavanje grada, stručno vođenje i dodatne zanimljive informacije o gradu i napuštenim zgradama;
– pomoć u dobivanju sredstava za Vaše putne troškove (za putovanje u Berlin na otvorenje izložbe);
– honorar od 100€;
– izložbu fotografija u Rijeci (lipanj 2013.), Zagrebu (srpanj 2013.) i Berlinu (kolovoz/rujan 2013.).

Molimo zainteresirane da Jani Falkenroth pošalju kratku prijavu uključujući primjere Svojeg dosadašnjeg rada, max. 1,5 MB (preferiramo linkove) na adresu jana@drugo-more.hr

Prijava treba uključivati biografske podatke: datum rođenja, kontakt, edukacija. Također trebate odgovoriti na pitanje zašto se bavite fotografijom i koja je Vaša fascinacija Rijekom.

U slučaju dodatnih pitanja, molim kontaktirajte Janu Falkenroth na jana@drugo-more.hr