Najpopularnije aplikacije za fotografiranje

Donosimo vam kratak pregled desetak najpopularnijih foto aplikacija za pametne telefone.

Donosimo vam kratak pregled desetak najpopularnijih foto aplikacija za pametne telefone.

Pro HDR

Pro HDR simulira ono što mu i samo ime govori: fotografije velikog dinamičkog raspona. Izvrstan je izbor u situacijama sa velikim kontrastom, a ono što je također lijepo je mogućnost da korisnik sam u manualnom modu može podesiti svjetlinu i tamne tonove, dakle kontrast. Konačna fotografija je odmah gotova, u  aplikaciju su uključene i opcije dodatnih podešavanja poput saturacije, tona, kontrasta i dr.

Instagram

Ova aplikacija je vrlo brzo postala popularna među korisnicima iPhonea. Fotografiju običnog izgleda pomoću postprodukcijskih filtera pretvara u interesantne i atmosferične fotke, dajući im izgled kao da su slikane u nekom drugom vremenu. Najpopularniji filteri su  1977, Earlybird, Kelvin, Rise, Nashville  itd. Naravno, postoji i opcija koja omogućuje da se uslikane i obrađene fotografije odmah stave na društvene mreže.

TiltShift

TiltShift oponaša objektive koji imaju mogućnost pomaka u perspektivi, a time i selekciju polja oštrine i neoštrine. Fotografije slikane sa ovom aplikacijom izgledati će kao reprodukcije maketa, a u paketu su priložena i osnovna postprodukcijska oruđa poput podešavanja kontrsta, saturacije,svjetline itd.

iSynth

Ova zanimljiva aplikacija omogućuje korisnicima da uslikane fotografije pretvaraju u trodimenzionalne slike tako da se stječe dojam kao da smo u samoj slici.

CameraBag

CameraBag je aplikacija koja koristi mnoge filtere kako bi postigla određenu atmosferu na fotografiji ili oponašala neki drugi fotoaprat ili emulziju. Među filterima koje nudi svakako je intersantan onaj koji oponaša fotografije snimljene Holgom, fotićem srednjeg formata sa plastičnim objektivom poznatim po svojem vinjetiranju i drugim šarmantnim optičkim nesavršenostima. Zatim tu je i opcija “Cinema” koja omogućuje promjenu formata, pa “1962” koja oponaša kontrasne novinarske fotografije iz prošlog stoljeća itd.

Luminance

Luminance je aplikacija koja ima tendenciju da bude malo ozbiljniji programčić za obradu slika. Osim gotovih efekata koji mijenjaju izgled slike, korisnik može obraditi i nekoliko fotografija odjednom, a tu su naravno i opcije za podešavanje white balance-a, kontrasta, svjetloće, vinjetiranja, obrade boje, cropanja i rotiranja fotki i pripreme za print.

360 Panorama

Ova simpatična aplikacija radi ono što joj i samo ime govori: stvara panoramske fotografije. Za razliku od drugih programa koji spajaju gotove fotke, ova aplikacija ih stvara tokom samog snimanja, odnosno ne u postprodukciji.

ShakeIt

ShakeIt pokušava kombinirati modernu tehnologiju sa klasičnim načinom razvijanja fotografija pa korisnici mogu gledati kako im se fotografije polagano”razvijaju”. A da to “polagano” ne bi bilo presporo, trešnjom aparata, pardon telefona taj proces se ubrzava.

camera+

Camera+ is je jedna od najboljih aplikacija na tržištu za pametne teleofneone kad je u pitanju fotografija jer imitira kvalitetnije DSLR-ove. Omogućuje manaulano određivanje fokusa, i parametre ekspozicije pa je moguće dobiti fotografiju kakvu želimo. Tu su još blic, digitalni stabilizator, linije za horizont, izbor scena i još dosta toga za neograničenu kreativnost.

Camera Zoom 3

Ova aplikacija je korisna kada se ne možemo približiti objektu snimanja. Pomakom prsta po ekranu jednostavno zoomiramo na željeni kadar, a za oštrinu tu je i manualni fokus. Također tu je i opcija za sprječavanaj trešnje tako da fotke budu oštre u svakoj prilici.