Najfotografija 17. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2013.

Prestižnu nagradu Gran prix dobio je Davor Curić, a jednako vrijedne prve nagrade, dobile su Senka Jurković Gros  u kategoriji novinske i Neda Rački u kategoriji umjetničke fotografije. Počasna gošća festivala i izložbe bila je gospođa Slavka Pavić, slavna hrvatska fotografkinja i najstarija aktivna članica Fotokluba Zagreb.

Na svečanosti, koja je održana u srijedu 26. lipnja u Narodnom sveučilištu u zagrebačkoj Dubravi, proglašeni su pobjednici i dodiljene nagrade i pohvale najuspješnijim sudionicima natječaja Najfotografija 17. Cest is d’ Best-a.

U programu svečanosti o natjecanju i o izložbi i njihovim akterima govorili su: Svebor Vidmar, voditelj Galerije „Vladimir Filakovac“ Narodnog sveučilišta Dubrava, Zlatko Petrović – Pajo, direktor festivala, Dijana Nazor, voditeljica likovnog programa, Čedomil Gros, voditelj natjecanja i Vinko Šebrek, predsjednik stručnog žirija.

Curić Davor – Zaslužena nagrada

Potsjetimo, riječ je o petom izdanju natječaja i izložbe najuspješnijih fotografija sa međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best, koji organizatori – Kraljevi ulice priređuju počev od 2009. svake godine uzastopce u ovim ranim ljetnim mjesecima.

Organizaciju i provedbu tog prvog natjecanja i izložbe organizatori su tada povjerili Fotoklubu Zagreb. Narednih godina, natječaj i izložbe  Najfotografija Cest is d’ Best povjereni su maloj  skupini entuzijasta, članica i članova  Fotokluba Zagreb, koji sada djeluju unutar organizacijskih i provedbenih cjelina Festivala.

Prvi natječaj bio je namjenjen zagrebačkim fotografskim udrugama, a svi naredni  su bili javni pozivi građanima i gostima grada Zagreba, fotografima – profesionalcima i amaterima da sudjeluju svojim fotografijama na natječaju.

Curić Davor – One man band

Da se radi o ozbiljnom i hvale vrijednom projektu, govori podatak, da se broj natjecatelja-fotografa, bilo da je riječ o hobistima, amaterima ili profesionalcima iz godine u godinu stalno povećavao, a kvaliteti fotografskih uradaka su bili sve bolji i bolji. Kako je festival rastao i kako se se razvijao, tako se i razvijao i usavršavao projekt Najfotografije.

Laureat Davor Curić

I na ovogodišnjem je natječaju bila određena tema (Prostor, motivi i događanja na 17. Međunarodnom uličnom festivalu Cest is d’ Best ). Riječ je o tematskom okviru, koji je dao široke mogućnost kreativnog izražavanja svakom pojedincu, pa su tako nastale brojne fotografije, različite vizualne impresije i raznovrsne fotografske priče o istim festivalskim događanjima.

Natječaj se odvijao se u dvije fotografske kategorije: dokumentarna (novinska) i umjetnička fotografija. Svaki autor je mogao sudjelovati s maksimalno osam digitalnih fotografija, odnosno po četiri fotografije u svakoj kategoriji.

Senka Jurkovic Gros - Ma ne idite
Senka Jurković – Gros – Ma ne idite

Propozicijama natječaja željeli smo skrenuti pozornost sudionika da kod kreiranja i stvaranja fotografske slike vode više računa o često puta zapostavljenoj izvornoj osobini fotografije, a to je dokumentarnost, pa je reporterska, odnosno novinska fotografija na neki način bila prioritetna. Riječ je o fotografiji, koja će ispričati priču o događaju na i oko festivala, dakle o fotografiji, koja pored informacije o motivu otkriva likovni identitet i integritet autora, njegova fotografska iskustva, znanja, vještine, emocije, estetiku i etiku.

Senka Jurković - Gros - Uspjesi raduju
Senka Jurković – Gros – Uspjesi raduju

Takvu fotografiju nije lako stvoriti. Bilo je izuzetno složeno i teško biti u određenom trenutku na pravom mjestu i fotografirati motive i događanja na festivalu, koji su obično u pokretu, u stalnoj dinamici, nastojati da budu u kadru, da se prostor u kadru očisti od suvišnih slikovnih elemenata i detalja i da se pritisne okidač fotoaparata u pravom, odlučujućem  trenutku. A zatim, valjalo je fotografiju i znalački i kreativno obraditi na računalu.

Rački Neda - Pozdrav suncu
Rački Neda – Pozdrav suncu

Iako je u propozicijama navedeno da novinske (dokumentarne) fotografije moraju biti neobrađene i u izvornom obliku onako kako su snimljene, bile su dozvoljene minimalne korekcije sukladno pravilima novinske fotografije. U kategoriji umjetničke fotografije, fotografije su se mogle obraditi na računalu sukladno usvojenim kriterijima umjetničke fotografije.

Na natječaj, koji je bio otvoren za vrijeme trajanja festivala, dakle od 5. do 12. lipnja odazvala su se 42 autora, odnosno autorica sa 257 fotografije. Voditelj natjecanja Čedomil Gros je pripremio fotografije za žiriranje i vodio zapisnik žiriranja.

8.Rački Neda, svečani trenutak - Zlatko Petrović _ Pajo, Neda Rački, Dijana Nazor, Čedomil Gros,  Vinko  Šebrek i Svebor Vidmar
Rački Neda, svečani trenutak – Zlatko Petrović _ Pajo, Neda Rački, Dijana Nazor, Čedomil Gros, Vinko Šebrek i Svebor Vidmar

Žiri u sastavu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, predsjednik, Martina Kalle, povjesničarka umjetnosti, članica i Biljana Knebl, AFIAP, pregledali su i ocjenili sve pristigle fotografije.

Žiri je odabirao fotografije u dva kruga. U prvom krugu odabrali su fotografije za izložbu, a u drugom fotografije kojima su dodijelili nagrade i pohvale. Svaki član žirija ocjenjivao je samostalno prema posebnom pravilniku. Glasovanje je bilo tajno. Žiri je za izložbu odabrao najboljih 48 fotografija od 27 autorica i autora.

U drugom krugu žiri je od odabranih fotografija odabrao najbolje od najboljih i dodjelio im nagrade (prva druga i treća za svaku kategoriju i pohvale). Od prošle godine pored već usvojenih nagrada i pohvala, žiri dođjeljuje i posebnu – specijalnu nagradu „Gran prix“ za najuspješniju seriju fotografija, odnosno za najbolje ispričanu priču kroz kolekciju ili fotoesej.

Kod vrednovanja fotografija za nagrade i pohvale, pored broja dobivenih bodova u prvom krugu, vrednovali su se posebni kvaliteti fotografskih uradaka:  opći umjetnički dojam, originalnost fotografije,odnosno neobična i posebna poetika autora, zatim estetika fotografske slike, odnosno smisao autora za kompoziciju, za sadržaj, poruku i na kraju kvalitet digitalne obrade fotografije.

 Lela Zegnal - Esencija
Lela Zegnal – Esencija

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Najfotografija 17. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best 2013 su: Prestižnu nagradu Gran prix za najbolju seriju fotografija i za najbolju umjetnički dojam cjeline fotografskih uradaka  dobio je Davor Curić za fotografije: Zaslužena nagrada i One man band. Nagrade i pohvale u kategoriji – Novinarska (dokumentarna) fotografija, dobili su: 1. nagrada: Senka Jurković Gros – Ma ne idite!; 2. nagrada: Julien Duval – Trg bana Qwirka i 3. nagrada: Vesna Špoljar – Gledatelji.

Pohvale su dobili: Gordan Aleksić – Tako lako i Slavka Pavić – Ah, ta djeca.

U kategoriji: Umjetnička fotografija: 1.nagrada: Neda Rački – Pozdrav Suncu; 2. nagrada: Petar Tudja – Cvikerašica i 3. nagrada: Maja Pejčinović – Flag 1.

Pohvale su dobili: Đurđica Kocijančić Šnidarić – Obojena obitelj; Mario Radaković – I belive I can fly i Lela Zegnal – Esencija.

Leli Zegnal  na uspjehu su čestitali brat Siniša, nećakinja Sara i prijatelji
Leli Zegnal na uspjehu su čestitali brat Siniša, nećakinja Sara i prijatelji

Posebni dio svečanosti bio je posvećen gospođi Slavki Pavić, slavnoj hrvatskoj fotografkinji i najstarijoj aktivnoj članica Fotokluba Zagreb, kojoj je Zlatko Petrović – Pajo, direktor festivala uručio – Priznanje počasni gost fotograf, za njena osobna fotografska postignuća, naročito za njen znatan doprinos hrvatskoj fotografijii i posebno za njen rad i djelovanje na promicanju fotografije na ovom tradicionalnom zagrebačkom uličnom festivalu. O njenom djelu i doprinosu hrvatskoj fotografiji i njenom neumornom radu i poslanstvu govorio je Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb.

Trenutak za pamćenje - Dijana Nazor, Slavka Pavić i Zlatko Petrović -Pajo
Trenutak za pamćenje – Dijana Nazor, Slavka Pavić i Zlatko Petrović -Pajo
Počasni gost fotograf - Priznanje gospođi Slavki Pavić
Počasni gost fotograf – Priznanje gospođi Slavki Pavić

Gospođa Slavka Pavić cijeli je svoj život posvetila fotografiji i fotografskom stvaralaštvu. Članica je Fotokluba Zagreb od 1951, a već od 1952. svojim radovima sudjeluje na mnogim žiriranim i skupnim izložbama fotografije u zemlji i svijetu na kojima je primila mnoge nagrade i pohvale. Njen temeljni stvaralački moto je da fotografija mora biti razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čovjeku i životu. Otuda je za središte svog stvaralaštva odredila „life fotografiju” kojom je, s istančanim osjećajem za kompoziciju i lirski naboj, zabilježila mnoge detalje iz života, urbane okoline i pejzaža. Tijekom gotovo šezdesetogodišnje karijere, gospođa Slavka Pavić je stvorila respektabilan opus, a mnoge njene fotografije zauzimaju neupitno mjesto u antologiji hrvatske fotografije.

I na kraju zajednički snimak organizatora- Gros,Nazor,Petrović, Šebrek i Vidmar
I na kraju zajednički snimak organizatora- Gros,Nazor,Petrović, Šebrek i Vidmar

Ono što je posebno odlikuje je njena ljubav i duboko poštovanje prema svakom čovjeku. Poznata je njena neposrednost i spontanost, kojom osvaja i okuplja ljude oko sebe, posebno mlade članice Fotokluba Zagreb koje su u njoj našle uzor i mentoricu. Sudeći po svim njenim aktivnostima, Slavka Pavić pripada mlađim članovima naše fotografske zajednice, rekao bih da se samo u njenim fotografijama vidi zrelost vremena i uvijek prisutno nadahnuće majstorice trenutka, istaknuo je Šebrek.

Na kraju svečanosti otvorena je izložba najuspešnijih fotografija snimljenih na ovom najpoznatijem ovogodišnjem zagrebačkom uličnom festivalu. Izložba se može pogledati do 12. srpnja svakog radnog dana od 10 do 19 sati.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

Fotografije na svečanosti dodjele nagrada i priznanja snimili su: Vesna Špoljar, Ognjen Karabegović i Zvonko Radičanin.