Motovun – izložba fotografija: ARGONAUT 2017 | Priča o kamenu

U nedjelju 6. kolovoza 2017. godine u Motovunu je otvorena izložba ARGONAUT 2017 – „Priča o kamenu | La storia della pietra“. Izložbu čini 50 odabranih fotografija iz istoimenog foto natječaja, koji je otvoren 14. lipnja i zaključen 26. srpnja, a na koji prijavilo preko stotinu autora/ca. Organizator projekta je Udruga fotografa Fotovun iz Motovuna, uz podršku Općine Motovun, Turističke zajednice Općine Motovun, Zajednice Talijana „Andrea Antico“ iz Motovuna i lokalnih poslovnih subjekata.

Fokus foto natječaja i izložbe je na kamenu. Kamen je oduvijek predstavljao inspiraciju kako umjetnicima, tako i graditeljima. Svakome tko ga je na svoj jedinstven način htio oblikovati kamen je poslužio kao odličan izvor inspiracije te odličan materijal za gradnju i oblikovanje. Kada su organizatori polovicom lipnja raspisali foto natječaj, pozvali su fotografe i ljubitelje fotografije da razigraju svoju maštu, rasplamsaju svoju kreativnost i da svojim fotografskim umijećem oblikuju svoje viđenje kamena. Ovom izložbom i foto natječajem htjelo se doprinijeti popularizaciji kamena kao prirodnog građevnog materijala, očuvanju tradicionalne gradnje suhozida kao kulturnog dobra našeg primorja te očuvanju prirodne obale Jadrana u njezinom izvornom obliku. Većina fotografija pristiglih na foto natječaj dolazi iz hrvatskog primorja, pretežito iz Istre i Dalmacije.

Žiri u sastavu – prof. Borislav Božić, Đani Celija, David Matković – izabrao je dobitnike nagrada i pohvala te sudionike izložbe. Prof. Borislav Božić je o foto natječaju rekao sljedeće: „Kamen. Tvrd kao kamen. Trajan kao kamen. Škrt kao kamen. Sve su ovo odrednice kojima definiramo određene osobine čovjeka ili pojava koje nas okružuju. Kamen je i metafora i stvarnost u našim životima. Kamen je neminovan u životnom, kulturalnom, egzistencijalnom, umjetničkom čovjekovu hodu kroz povijest. Pristigle fotografije doista interpretiraju kamen u svim njegovim pojavnim oblicima: od čiste neartikulirane prirodne forme do pomno obrađenih oblika u visoka umjetnička djela. Ispričana je priča u rasponu od prapočela do esencije života. Kamen je ovdje odrednica i putokaz i kulturne i egzistencijalne baštine.“
Pohvale su redom dobili: Sandra Stojić – „Foggy Morning“, Neda Rački – „Crno i bijelo“, Slađanko Dragojević – „Kornarija 5“, Zoran Jelača – „Korčulanski vinogradi“, Miljenko Marotti – „Monoliti“ i Thea Pavlin – „Klesarija 2“.

Dobitnici triju nagrada su: 3. mjesto (500 kn) osvojio je Zoran Jelača s fotografijom pod nazivom „Prvić“, 2. mjesto (1.000 kn) Zvonimir Perić s fotografijom pod nazivom „Speed and dust“, a pobjednik 1. foto natječaja Argonaut je Doriano Orbanić s fotografijom „Veli Jože“ – novčana nagrada 1.500 kn. Pobjednička fotografija interpretira suživot čovjeka i kamena, simbiozu trajanja i evolucijskih međuodnosa ovih dvaju pojavnosti. Odnos kamena i čovjeka vrlo je suptilno ispričan u ovoj fotografiji. Autor je znalački koristio izražajna fotografska sredstva. U punoj je oštrini kažun, simbol tradicijske gradnje. On je kulturno dobro. Čovjek ga je u tehnici suhozida radio na poljima od kamena pronađenog na mjestu gradnje, a služio je za kratke odmore i sklanjanje od nevera koje su ga mogle zadesiti dok je radio u polju. Naravno, to mu je ujedno bilo i spremište alata i drugih pomagala u polju. Uz taj oštro ocrtani kažun u finoj neoštrini je osoba u kretanju. Na simboličkoj razini ta osoba poprima značenja prolaznosti života naspram trajnosti kamena, tj. kažuna. Sudbina je htijela da upravo fotografija pod nazivom „Veli Jože“ pobijedi na prvom fotonatječaju u organizaciji Udruge fotografa Fotovun iz Motovuna, gradića oko kojeg je živio istoimeni dobroćudni div, junak istoimenog književnog djela Vladimira Nazora.

Ovu jedinstvenu „Priču o kamenu“ možete pogledati u Motovunu tijekom cijeloga ljeta, svakoga dana u radno vrijeme hotela Kaštel Motovun, od 7 do 22 sata.