Modna fotografija u Hrvatskoj

 

Amateri fotografi često se fokusiraju na dvije grane fotografije – portrete i pejzaže. Oni malo napredniji koji se fotografijom bave već koju godinu, dvije, polako ali sigurno, zalijeću se putevima modne fotografije. O toj se vrsti fotografije kod nas priča premalo, a itekako je zanimljiva. Spoj ljepote, kreativnosti i fotografije. Što zapravo znate o modnoj fotografiji u Hrvatskoj?

Tko su najbolji modni fotografi najbolje nam mogu reći samo pravi modni znalci. Jedan je takav portal odlučio otkriti imena najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj.

Prvi na listi zasjao je već uvježbani tim koji čine Romano Decker i Dejan Kutić. Ne obazirući se na ono što je popularno i već poznato, ovaj dvojac stvara zaista nešto novo i svježe. Da bi njihova priča bila još bolja, njihova je fotografija nominirana na Sony World Photography Awards dok im je prijetio čak 171 žestoki konkurent. Tako su i sebi na nama uspijeli dokazati da njihov talent seže daleko izvan granica Hrvatske.

Marko Grubišić zauzeo je drugo mjesto u svijetu modne fotografije. Često ga nazivaju i najvećom radilicom kad je posrijedi njegova vrsta posla, a mnoga je poznata lica svojim nevjerojatnim talentom pretvarao u dinamične i nesvakidašnje likove.

Sljedećeg kojeg su modni znalci itekako nahvalili jest Mladen Šarić. Iako često  sličan ostalim mladim nadama modne fotografije, nikad u potpunosti  isti. Odlično oko za detalje vraća ga na put na kojem još nitko nije bio.

Vrsnoj fotografkinji Mare Milin dodijeljeno je tek četvrto mjesto, no razloga za brigu nema. Dobro smo upoznati njenim radom i, iako je na ljestvici modnih fotografa stigla tek do četvrtog mjesta, njezina raznolikost oduševljava nas iz dana u dan.

I posljednje, ali ne i najmanje vrijedno mjesto, pripalo je Šimi Eškinji. Iako je trenutno poprilično udaljen od Hrvatske, ne prestaje nas oduševljavati fotografijama koje oduzimaju dah. Veliki ljubitelj ženskog tijela koje potom seli na gradske ulice, donosi nam dašak svjetske modne fotografije i u tome je, priznajemo, izvanredan.