MIRAZ u Ljubljani

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA), u suradnji s Modernom galerijom i Muzejom suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani otvara izložbu MIRAZ, u utorak, 17. travnja 2012. Izložba traje do 20. svibnja 2012.

Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA), u suradnji s Modernom galerijom i Muzejom suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani otvara izložbu MIRAZ, u utorak, 17. travnja 2012. godine. Izložba traje do 20. svibnja 2012.

 

MIRAZ je dio projekta „Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi“ čiji je nositelj Centar za ženske studije iz Zagreba (2011.- 2012.). Partnerske organizacije u ovom projektu su: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda,  Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Izložbu  MIRAZ  organizira SCCA. Ona tokom 2012. godine putuje u gradove u kojima djeluju organizacije koje sudjeluju u projektu. Jezgru izložbe čine umjetnice iz Sarajeva. Njima se svojim radovima pridružuju umjetnice i umjetnici iz Beograda, Ljubljane i Zagreba.

Cilj izložbe MIRAZ je uspostaviti kreativni dijalog između autorica i autora iz spomenutih centara bivše Jugoslavije koji dijele zajedničko povijesno nasljeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi.

Pojam MIRAZ je vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos osobnog nasljeđa, onoga što se nosi/iznosi iz „kuće“ i onoga što se stječe i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao osobni odabir ljudskih,
društvenih, povijesnih i / ili specifično ženskih vrijednosti.

U polju vizualne umjetnosti izložba MIRAZ otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs.

Na izložbi sudjeluju:

Alma Suljević (Sarajevo), Danica Dakić (Sarajevo), Darinka Pop-Mitić (Beograd), Dejan Habicht (Ljubljana), Gordana Anđelić Galić (Sarajevo), Kristina Leko (Zagreb), Maja Bajević (Sarajevo), Marjetica Potrč (Ljubljana), Milica Tomić (Beograd), Renata Poljak (Zagreb), Sanja Iveković (Zagreb), Šejla Kamerić (Sarajevo), škart (Beograd), Tanja Lažetić (Ljubljana).

Projekat je podržala EU.