Martine Fougeron – Tête-a-Tête

Fotografkinja Martine Fougeron, rođena 1954.godine u Parizu, a u međuvremenu živi u New Yorku, već se od djetinjstva zanima za slikarstvo i fotografiju.

S 15 godina nabavlja fotografski aparat, no tek prije nekoliko godina fotografijom se bavi i profesionalno. Naročito ju zanima svjetlo u fotografiji o kojem je puno naučila posječujući muzeje i studirajući radove slavnih slikara. O njoj međutim ovdje govorimo poglavito obzirom na vrlo zanimljiv projekt Tête-a-Tête kojim na reportažni način prikazuje sazrijevanje, odrastanje svojih sinova.

Glavna vrijednost projekta se ogleda u intimnosti i zanimljivosti, u načinu kako je prikazan rastanak njezinih sinova s djetinjstvom.

Fougeron je karijeru započela u industriji parfema, tada još ne kao fotografkinja. Međutim, još tada je razmišljala o osjetima, gledanju i mirisima. Pronalazila je sličnosti s bojama i oblicima. Svaki je miris kod nje pobuđivao, budio druge osjete.
Odlučila je stoga studirati fotografiju. Odabrala je digitalnu fotografiju, smatrajući kako joj ona daje veće mogućnosti izražavanja od analogne.

Fotografirajući svoje sinove – digitalno, bila je svjesna činjenica da ulazi u njihovu intimu, da možda pri tom oni ne vole biti fotografirani.

Studirajući njihov život fotografirajući, uočila je kako u odrastanju djevojčica i dječaka postoji vremenska razlika i neka odstupanja, ali da se to isto pojavljuje i kod samih dječaka. Nastojala je zabilježiti sve te promjene. Posebice je pazila da nikada ne pretjera u vremenu fotografiranja, da ga ne produžuje više od dvadesetak minuta u prosjeku. Posebice je to bilo važno onda kad je snimala mladenačke tulume, jer ih nikako nije željela ometati i remetiti njihovu spontanost, odnosno narušiti
povjerenje koje je uspostavila.

Posebice je zanimljivo promatrati kako su njezini sinovi reagirali kad je tražila da gledaju u njezinom smjeru, u smjeru fotografskog aparata, dakle da budu svjesni nazočnosti fotografskog parata, a kad ih je fotografirala kao sa „skrivenim aparatom“, neopazice.

Ovaj njezin projekt, bolje reći koncept, omogućio je Martini da bolje upozna svoje sinove, kao i njima da upoznaju svoju majku. Jednom rječju osim fotografskih vrijednosti,ovdje pronalazimo i neke druge, dodatne, ništa manje značajne. Naime i to je funkcija fotografije.

Fotografije pogledajte na http://www.martinefougeron.com.

Odabrao: Krešimir Mikić

Photography_ ‘Tête-à-Tête’_2005-2011Martine Fougeron na Vimeo.