Marina Paulenka u prestižnom žiriju Calvert 22 Foundation

Marina Paulenka, osnivačica i umjetnička direktorica festivala Organ Vida, u prestižnom žiriju Calvert 22 Foundation

Na poziv londonskih The Calvert Journala i fondacije The Calvert 22, Marina Paulenka, fotografkinja i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, ove godine sjedi u prestižnom žiriju Calvert fondacije i Journala za inauguralnu nagradu New East Photography Prize uz bok direktoru fotografije u The Guardianu i Observeru Rogeru Toothu, fotografu i profesoru na Royal Academy of Art u Hagu Donaldu Weberu, višestruko nagrađivanom fotografu Alexanderu Gronskom, voditeljici odjela fotografije u institucijama Media Space/Science Museum i u National Media Museum Kate Bush, kreativnom direktoru fondacije “Calvert 22 Foundation” i bivšem direktoru ICA London Ekowu Eshunu, umjetnici i pobjednici šestog moskovskog bijenala suvremene umjetnosti Moscow Biennale of Contemporary Art Foundation Prize Taus Makhacheva i urednici fotografije “Bird in Flight”, online publikacije o fotografiji i vizualnoj kulturi, Olgi Osipov.

Veliko je to priznanje za Marinu Paulenka, istaknutu hrvatsku fotografkinju mlađe generacije, ujedno i osnivačicu i umjetničku direktoricu Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida koji je Zagreb upisao na kartu prestižnih međunarodnih festivala fotografije svojim kontinuiranim održavanjem tijekom osam godina u kojima je našoj javnosti predstavio neka od najvećih imena fotografije u svijetu, kao i anticipatorski predstavio mnoge nadolazeće autore.

Kao jedna od najaktivnijih umjetnica i promotorica fotografske scene u Hrvatskoj Paulenka je u žiriju Calvert Journala skupa s ostalim članovima tijekom dva kruga odabrala desetero nominiranih autora koji svoje radove predstavljaju na izložbi u Londonu, a samo jedan ili jedna od njih bit će proglašen cjelokupnim pobjednikom ovogodišnje nagrade. Pobjednik će se proglasiti u četvrtak, 1. prosinca 2016. u prostorima fondacije Calvert 22 u Londonu pod generalnim pokroviteljstvom The Guardiana, a na svečanoj ceremoniji prisustvovat će i sama Paulenka. Zanimljivo je da je među deset odabranih autora i mlada fotografkinja iz Hrvatske Lana Stojičević. Ostali odabrani autori su Ziyah Gafic (BIH), Katrina Kepule (Latvija), Eugenia Maximova (Bugarska), Sasha Rudensky (Rusija/SAD), Alexander Epikhov

(Mađarska), Andrey Shapran (Latvija), Michał Siarek (Poljska), Michał Sierakowski (Poljska), Danila Tkachenko (Rusija) i Vladimir Vasilev

(Bugarska).

Ne treba zaboraviti da Nagrada nastoji proširiti percepciju Novog istoka — Istočne Europe, Balkana, Rusije i centralne Azije — kroz medij fotografije.

Ovo inauguralno izdanje poziva na natječaj završilo je 19. kolovoza 2016. s ukupno 1,030 prijava iz 25 zemalja Novog istoka.

Poveznice:

http://calvert22.org/new-east-photo-prize

http://photoprize.calvertjournal.com