Mali savjeti – iskoristite prirodno svjetlo

Snimanje portreta može biti vrlo zahtjevan posao, posebno kada želite kvalitetnu rasvjetu. Možete potrošiti beskrajno mnogo vremena u postavljanju rasvjete. O cijeni odgovarajuće opreme da i ne govorimo. Stoga vam donosimo mali savjet kako dobro iskoristiti prirodnu svjetlost i okolinu koja vam je na raspolaganju, a uz to je još i besplatno.

Snimanje portreta može biti vrlo zahtjevan posao, posebno kada želite kvalitetnu rasvjetu. Možete potrošiti beskrajno mnogo vremena u postavljanju rasvjete. O cijeni odgovarajuće opreme da i ne govorimo.

Stoga vam donosimo mali savjet kako dobro iskoristiti prirodnu svjetlost i okolinu koja vam je na raspolaganju, a uz to je još i besplatno.

Vrlo je jednostavno. Ako na primjer imate tamnu sobu ili prostor s otvorenim vratima ili prozorom kroz koji dolazi dnevno svjetlo, postavite osobu koju fotografirate na oko metar od otvora (naravno, s unutarnje strane).
Takvo svjetlo je izrazito mekano, a ujedno nećete morati brinuti o ekspoziciji, pa tako slobodno možete širom otvoriti blendu.

Photo By h.koppdelaney via Flickr

Princip osvjetljavanja nije nikakva velika mudrost. Što je veći vaš izvor svjetla, tj. što su vrata više otvorena, sjene će biti mekše. Isto kao s bljeskalicom. Mali izvor svjetla (bljeskalica) daje oštrije sjene. S druge strane npr. softbox daje mekše sjene upravo zato jer je veći.