Mali savjeti – 5 koraka do bolje kompozicije

Donosimo vam 5 savjeta kako poboljšati kompoziciju vaših fotografija. Nećemo pisati o pravilu trećine, jer je ono jedno od prvih pravila koje fotografi uče.
Učenje striktno po pravilu trećine bilo bi nešto slično učenju vožnje, a da vam nitko ne kaže da vožnja zahtjeva puno više od samo stiskanja papučice gasa za ubrzanje i kočnice da bi se automobil zaustavio. Naravno da obuhvaća puno više. Isti je slučaj i s kompozicijom fotografije.

1. Prestanite kombinirati isključivo prema pravilu trećine

Photo By Nicholas Erwin via Flickr

Problematika tog pravila jest ta da iako u dosta slučajeva pravilo trećine funkcionira, ponekad to i nije slučaj. Trećine nisu uvijek najbolje mjesto za pozicioniranje subjekta. Gornja fotografija je dobar primjer – simetrični oblik figure zahtjeva centralnu poziciju.
Prirodno se nameće pitanje kako prepoznati kada treba ‘razbiti’ pravilo trećine? Pročitajte u nastavku.

 

2. Ravnoteža

U kakvom su odnosu subjekt i ostatak fotografije, jedno je od pitanja koje je potrebno postaviti? Kako ih uravnotežiti? To je nešto što je ponekad najbolje prilagoditi prema osjećaju nego li prema raznim metodama i izračunima. Uravnotežena fotografija daje miran i skladan osjećaj. Gornja fotografija je uravnotežena – tri majmuna i kineski šah imaju jednake ‘težine’ u kompoziciji. Tople boje su također vrlo skladne i u ravnoteži jedna s drugom.

 

3. Jednostavnost

Photo By ...-Wink-... via Flickr

Stvarajte što je moguće jednostavniju kompoziciju. To možete postići tako da iz fotografije isključite sve što je suvišno, a da ostavite ono što je apsolutno neophodno. Često je dovoljno samo približiti se objektu i tako isključiti pozadinu. Također se može koristiti veći otvor blende, pa tako plitka dubinska oštrina isključuje (zamućuje) pozadinu.
Ideja je pokušati eliminirati sve što odvlači pozornost od glavne teme fotografije.

 

4. Koristite linije za stvaranje dinamike

Photo By Steve-h via Flickr

Linije su snažan element kompozicije i same po sebi navode promatrača da ih slijedi.
Jedna od prednosti korištenja linija je ta da stvaraju osjećaj pokreta i dubine. To možete postići tako da linije (okomite) putuju iz prednjeg djela fotografije prema iza.
Dijagonalne linije su dinamičnije od okomitih, dok su vodoravne najmanje dinamične.

 

5. Poradite na subjektu

Ako ste pronašli dobar motiv za fotografiranje, onda nije na odmet fotografirati iz više različitih perspektiva uz više različitih postavki. Više je važno razmišljati o tome što radite, nego otvoriti rafalnu paljbu, pa što bude. Zapitajte se kako možete poboljšati kompoziciju. Fotografirajte iz različitih kutova ili s različitim žarišnim duljinama. To se zove “poraditi na subjektu” i često ćete na taj način snimiti puno ekpresivnije i bolje fotografije.