Mali Lošinj – izložba fotografija: Damian Nenadić – “Izvor”

U petak, 5. listopada, u 19 sati, u malološinjskoj Galeriji Fritzy, otvara se izložba fotografija ‘Izvor’ umjetnika Damiana Nenadića.

Izložba predstavlja dva umjetnikova ciklusa, ‘Matica’ iz 2009. te ‘Izvor’ iz 2011. godine. Osluškujući potrebe vremena koje je sadržaj zamijenilo formom, suštinsko trivijalnim, a misao slikom, Damian Nenadić oba ciklusa fotografija posvećuje promišljanju i pronalasku čovjekova mjesta i svrhe u općem poretku stvari.

Potragu započinje svojevrsnom dekonstrukcijom realnosti pa u ciklusu ‘Matica’ vlastito tijelo smješta u prirodne ambijente, potpuno nago, lišeno svih humanih i civilizacijskih odrednica, misli, emocija, sjećanja, osobnosti, intime, moći i statusa. Lice, kao glavni komunikacijski kanal svega upravo navedenog, uvijek je skriveno, izgubljeno u sklupčanoj masi tijela, pa smo primorani tijelo doživljavati primarno u njegovoj tvarnosti, kao meso presvučeno kožom, materiju ravnopravnu kamenu koji ga okružuje ili lišću na kojem leži.

U sljedećem ciklusu ‘Izvor’ Damian kreće s konstrukcijom, rekreacijom čovjeka, on materiji udahnjuje život. Ljudsko tijelo sada izlazi iz čahure, pokreće se i postaje djelatni dio strukture. Njegovo ponašanje proizlazi iz shvaćanja svog položaja, uvažavanja prapočela, ono je usklađeno s prirodnim procesima i pokrenuto jedinstvenim zamašnjakom koji pokreće i pticu u letu ili biljku u cvatu. U oba ciklusa fotografija se javlja u funkciji dokumentacije zatečenog prizora, dok ljudsko tijelo preuzima ulogu medija. Svojim položajem i radnjom u pomno odabranom prostoru, te odnosom kojeg zauzima spram konteksta, ljudski lik čini oblikovni i konceptualni temelj ciklusa.

Izložba se može razgledati do 4. studenoga.

Damian Nenadić rođen je 1979. godine u Zagrebu. Nakon završenog Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (smjer biologija) radio je u području zaštite prirode. Od 2009. godine studira filmsko i TV snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Trenutno djeluje u nekoliko različitih medija. Pored režije dokumentarnih filmova i muzičkih spotova bavi se i umjetničkom fotografijom. Izlagao je na većem broju grupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu (Klovićevi dvori, Muzej grada Zagreba, galerije ULUPUH i Naval), u Starom Gradu na Hvaru (galerija Josip Plančić), u Stuttgartu (Schloss solitude). Damian Nenadić ujedno je član kreativne mreže Zebra te urednik u Institutu za istraživanje avangarde. (culturenet.hr)