Mala škola fotografije: Mladi Karlovčani oduševljeni radionicom

Natjecateljski program 5. Foto dana mladih je završio. Proglasili smo pobjednike, podijelili nagrade, a sudionici su otputovali. Ipak, festivalski dio Foto dana mladih se nastavio u revijalnom tonu. U ponedjeljak i utorak, 11. i 12. svibnja u Centru za mlade u Grabriku održavala se Mala škola fotografije. Cilj radionice je bio upoznati karlovačke školarce s osnovama fotografiranja. Radionice su bile prilagođene osnovnoškolskoj djeci i srednjoškolcima. Voditelji radionica Filip Trezner i Tin Vučković su predstavili opremu potrebnu za fotografiranje, djeci objasnili osnovna pravila fotografiranja te ih savjetovali o tome kako ući u svijet fotografije.

‘Nevjerojatan je osjećaj imati mogućnost približiti umjetnost fotografije, kao što sam ja imao, učenicima sedmih i osmih razreda osnovih škola i kada učenici shvate svoje potencijale. Mnogi su se s fotografijom susreli jedino kroz svakodnevno fotografiranje mobitelom, a sada smo im pokazali da je fotografija nešto puno više; da je ona uistinu umjetnost’, rekao je Filip Trezner, voditelj radionice.

Kroz Malu školu fotografije prošlo je šezdesetak sudionika svih uzrasta, od osnovne do srednje škole, a brojni su sudionici radionice iskazali interes za daljnje bavljenje fotografijom. Srednjoškolci su analizirali najbolje fotografije 5. Foto dana mladih te su se upoznali s radom mladih fotografa i fotografkinja iz cijele regije. Nakon teorijskog dijela, u kojemu se obrađivali povijest fotografije, analognu i digitalnu fotografiju, razvijanje fotografije, osnove kadriranja i pojma ‘zlatni rez’, uslijedio je i praktični dio u kojemu su se djeca oduševila camerom obscurom, kao i primjeni naučenog o kadriranju u praksi.

‘Sudjelovao sam i vodio brojne radionice za mlade, ali posebno mi je zadovoljstvo bilo raditi s djecom koja idu u čevtri i peti razred osnovne škole. Komunikativni su i opušteni. Pokušao sam im kroz igru približiti fotografiju, a s obzirom na to da su mnogi izrazili želju baviti se fotografijom u budućnosti, nadam se da sam u tome i uspio’, rekao je Tin Vučković, voditelj radionice.
Tko zna, možda je na radionici sjedio budući pobjednik Foto dana mladih.