Makarska – Prvi Dani fotografije FOTON

Od srijede, 28 studenog, do nedjelje, 2. prosinca, u Makarskoj se održavaju Prvi Dani fotografije FOTON. U sklopu manifestacije otvara se šest izložbi, a popratni program čine predavanja, radionice, aukcija fotografija humanitarnog karaktera, sajam fotoopreme, časopisa i knjiga o fotografiji te glazbeni program.

Raznolikost izložbi, predavača i sudionika naglašava ideju kako je fotografija medij koji nudi puno mogućnosti, ali i spaja sve autore u istoj ideji stvaranja, promatranja i djelovanja kroz trenutak koji će zauvijek biti ovjekovječen u slici.

Uspostavljanjem kontakta između autora različitih profila i generacija te publike zainteresirane za taj oblik umjetničkog izražavanja, stvara se prostor za interaktivno razmatranje uloge koju fotografija danas ima u umjetničkom i svakodnevnom životu. Tim se putem uključuje svijest o perspektivnom položaju fotografije 21. stoljeća, jer je fotografija danas dostupna svima te zanimljiva zbog svoje neposrednosti i realnosti. Upravo to je čini tako velikim potencijalom vizualne komunikacije u suvremenom društvu.

‘Foton’ se otvara izložbom Toše Dabca jednim od najvećih imena fotografije u Hrvatskoj i to njegovim motivima Dalmacije i Primorja koji će se moći vidjeti u makarskoj Glazbenoj školi. Istu večer svoje radove će predstaviti mladi autor potpuno drugačijeg afiniteta Kristijan Smok čiji su izvor inspiracije skejtanje i punk  glazba. Već drugi dan ‘Fotona’ donosi zajedničku izložbu mlade zagrebačke autorice Martine Kenji i makarskog fotografa Ive Ravlića na temu portreta.

‘Utiha’ izložba radova Nikše Antoninija, rođenog Makaranina, jednog od najkreativnijih domaćih fotoreportera, čije ime nosi i godišnja nagrada za najbolju fotografiju Hrvatskog novinarskog društva, otvorit će se treći dan trajanja ‘Fotona’ u GaleRici.

U Makarsku, na prve Dane Fotografije stiže i niz zanimljivih autora fotografije koji će svoje znanje podijeliti s publikom. Boris Cvjetanović, najosebujnijih pojava u hrvatskoj fotografiji posljednjih desetljeća, Matt Lutton, američki fotograf sa sjedištem u Beogradu koji je fotografirao za razne publikacije, od The New York Timesa do The Fadera, Krešimir Žanetić fotoreporter bogatog iskustva sakupljenog u novinama i časopisima poput Slobodne Dalmacije, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Novog lista, Glorije, Storya, 24 sata te mladi autori Zvonimir Ferina, Danko Stjepanović i Brankica Pejković čiji se interesi kreću od modne, komercijalne, kazališne do reporterske fotografije.

Finale ‘Fotona’ označit će početak velikog fotomaratona koji će kroz dva dana fotografiranja, evaluacije, završiti izložbom izabranih radova te dodjelom nagradna najboljima, a nakon toga i humanitarnom aukcijom fotografija za udruge Sunce i Crveni Križ.

Organizaori: Iva Divić, Brankica Pejković, Vice Rudan, Lina Rica, Fjodor Tušup
Žiri / Fotomaraton: Lina Rica, Maija Tammi, Zvonimir Ferina, Matt Lutton, Vice Rudan
Vizualni identitet: Lina Rica

Program Dana Fotografije u Makarskoj pronađite ovdje.