Peter Funch

Iako je ime Petera Funcha već spominjano na ovom portalu (ulična fotografija) smatramo da ipak zaslužije još malo više prostora.
Peter Funch (1974) je danski fotograf koji pripada suvremenoj fotografiji. Studirao je fotografski žurnalizam u Kopenhagenu, a danas djeluje i živi u New Yorku. Najčešće radi za različite novine i reklamne agencije po ugovoru, no postoji i drugi način njegova života, kada fotografira za sebe iz užitka, radeći razne autorske projekte.

Iz razloga što u ovoj kolumni nastojimo osim poznatih umjetnika predstaviti i one autore koji fotografiji pristupaju na drugačiji način, naš je odabir upravo Funch. Kad samostalno stvara ne zanima ga toliko objektivnost, dokument. Njegove fotografije na neki način iskrivljuju zbilju, interpretiraju ju na njegov, subjektivan način. Jedan je od onih fotografa koji ne zazire od naknadne obrade fotografija, Photoshopa i sličnih.

U prizorima koje snima na ulicama New Yorka uočavamo nešto neobično, kao da svi ljudi istovremeno zijevaju, gledaju u ustom smjeru, svi fotografiraju, nose kofere i slično. To su njegove kompozicije, slaganje iz više pojedinačnih snimaka uz programe za obradu fotografija. Prvo snimanje sličnih motiva, pa odabir, a onda spajanje u jedinstvenu fotografiju. Puno rada kako bi se ostvario uspješan rezultat. Stvorene su nove lokacije, fiktivni, irealan prostor, a opet sve, osim čudnih situacija, djeluje životno.

Vrijednost poglavito vidim u nadogradnji, odnosno u novom načinu rabljenja fotografije, kako bi autor mogao ispričati svoje priče.

Peterove fotografije možete pogledati na njegovim internet stranicama na adresi http://www.peterfunch.com/.

odabrao: Krešimir Mikić