Lukas Roth

Lukas Roth, na sebe je skrenuo pozornost osmišljenom primjenom naknadne obrade fotografije, konkretno tehnikom photoshopa, što se posebice manifestira u montaži fotografija. Rođen je u Njemačkoj 1965. godine, studirao je fotografiju na Ecole Nationale de la Photographie u Francuskoj. Slobodan je umjetnik od 1991. godine.

Lukas Roth, na sebe je skrenuo pozornost osmišljenom primjenom naknadne obrade fotografije, konkretno tehnikom photoshopa, što se posebice manifestira u montaži fotografija.

Lukas Roth, rođen je u Njemačkoj 1965. godine, studirao je fotografiju na Ecole Nationale de la Photographie u Francuskoj. Slobodan je umjetnik od 1991. godine. Došavši iz područja primijenjene fotografije, o njegovom fotografskom radu možemo govoriti više kao o subjektivnim sjećanjima na neko mjesto, što praktički znači dodavanje i mijenjanje motiva. To je svakako drugačije od klasičnog fotografskog pristupa. Postoji u tim fotografijama istinitost, ali postoji i manipulacija.

To je rekostrukcija slika iz glave, a što je nazočno u motivima koje najčešće fotografira, bio to krajobraz, arhitektura ili panorame.

Manipulacijom se postiže prenaglašenost, a najčešće sve u želji kako bi se naglasio ugođaj. Pred nama je oslobođena realnost. Mi primjerice vidimo Frankfurt, prepoznajemo ga, ali on je snimljen, odnosno panorama grada Frankfurta snimljena je kroz prozore neke biblioteke koja se u zbilji nalazi u Berlinu. To su te čudesne kombinacije koje fasciniraju, naročito kad detaljno ne poznajemo prostore. To je photoshop koji je dobro uklopljen, koji spaja zbilju i maštu, tvoreći novu, rekli bi fotografsku zbilju.

Njegova djela možete vidjeti na adresi http://www.younggalleryphoto.com/photography/roth/roth.html.

odabrao: Krešimir Mikić