Harry Gruyaert

Harry Gruyaert, belgijski je fotograf rođen 1941. godine. Djetinjstvo je odredilo njegovo bavljenje fotografijom. Gruyaertov otac je radio u belgijskoj tvornici filmova Gevaert (kasnije Agfa-Gevaert), pa je tako mali Harry još u djetinjstvu došao u kontakt s fotografijom. Imao je aparat Rolleiflex, pa filmsku kameru 16mm (bavio se i filmom). Školovao se za fotografa u ne baš kvalitetnim školama, te napušta Belgiju.

Harry Gruyaert, belgijski je fotograf rođen 1941. godine. Djetinjstvo je odredilo njegovo bavljenje fotografijom. Gruyaertov otac je radio u belgijskoj tvornici filmova Gevaert (kasnije Agfa-Gevaert), pa je tako mali Harry još u djetinjstvu došao u kontakt s fotografijom. Imao je aparat Rolleiflex, pa filmsku kameru 16mm (bavio se i filmom). Školovao se za fotografa u ne baš kvalitetnim školama, te napušta Belgiju.

Djeluje u Francuskoj (Paris) i Engleskoj (London). Sve počinje s fotografiranjem mode, što je radio uspješno, ali ga baš nije zadovoljavalo. Bio je oduševljen kad je jednog dana promatrajući sliku na jednom televizijskom prijamniku, čija antena baš nije bila optimalno podešena, pa je slika izgledala poprilično loše, od boje do oštrine, uočio zanimljive vizualne mijene. To ga je potaklo da počinje istraživati mogućnosti koje su se u tome krile, posebice obzirom na pokret i ekspoziciju, te svjetlo i boju. Nastajale su neobične fotografije, drugačije od ostalih.

Sljedeće otkriće bilo mu je putovanje u Maroko. Novo viđenje fotografskih motiva, izražajnost svjetla i boje.

Za Gruyaerta fotografiranje ima neku vrst terapeutskog sredstva. Više ga zanimaju mjesta gdje fotografira od samih motiva. Kod njega se sve temelji na intuiciji. Smatra da je on samo fotograf, a što je pri tom umjetnost, prepušta drugima da ocijene. Član je Magnuma.

Važno mu je ostati u pokretu, osjećati situacije, slijediti ih. Sve je to poput nekog lova. Nikada ne aranžira prizor. Ono što želi je trenutak razviti u priču.
Upravo stoga mi je tako zanimljiv, kao autor.

Fotografije pogledajte ovdje.

Odabrao: Krešimir Mikić