Christopher (Chris) Makos – duh vremena u fotografiji

Makos (1948), ako ga sretnemo, izgledom, frizurom, okvirima naočala i odijevanjem, djeluje pomalo ekstravagantno - umjetnički, kao Andy Warhol. Tijekom života, ali i svog umjetničkog rada, fotografski je slijedio Warhola, a i putovali su zajedno, primjerice u Kinu. Tada su nastale izvanredne fotografije ovog pop-art umjetnika koji je vječna Makosova inspiracija.

Makos (1948), ako ga sretnemo, izgledom, frizurom, okvirima naočala i odijevanjem, djeluje pomalo ekstravagantno – umjetnički, kao Andy Warhol. Tijekom života, ali i svog umjetničkog rada, fotografski je slijedio Warhola, a i putovali su zajedno, primjerice u Kinu. Tada su nastale izvanredne fotografije ovog pop-art umjetnika koji je vječna Makosova inspiracija.

Makus je poznat i po zaboravljenim Polaroid fotografijama iz 70.-ih godina prošlog stoljeća koje su nedavno objavljene. Na njima su snimljene poznate osobe tog vremena, kao Lou Reed, Debbie Harry i Man Ray. Kasnije je objavio portrete i ostalih „slavnih“, kao Tennessee Williamsa, MM i mnogih drugih.

Nisu ga svi jednako prihvaćali. Warhol ga je smatrao „najznačajnijim modernim fotografom u Americi“. U to vrijeme, naime, prevladavala je novinska fotografija, odnosno dekorativna. On je, međutim snimao drugačije, ono što drugi nisu i stoga je njegova fotografija pravi svjedok vremena viđena autorski. Međutim, kako je i što snimao, nije odgovaralo ukusu tog razdoblja. To nisu bile slike za prodaju, već njegovo osobno, specifično autorsko viđenje mjesta, ljudi, putovanja…

Njegove se fotografije, međutim nalaze u brojnim časopisima i galerijama širom svijeta i najbolja su potvrda koliko je cijenjen kao umjetnik.

Fotografije pogledajte na http://www.makostudio.com/.

odabrao: Krešimir Mikić