Betina Flitner

Betina Flitner njemačka je fotografkinja i autorica filmova koja povezuje film i fotografiju s time da svojim fotografskim radovima provocira i potiče gledatelja na razmišljanje.

Betina Flitner (1961) po profesiji je montažerka (diplomirala je na Berlinskoj akademiji), radila je jedno vrijeme na televiziji, a što se fotografije tiče, kojom se počela baviti 1992. godine, samouk je, s time da nije napustila ni filmsko autorsko stvaralaštvo.Izražavanje u oba medija njeguje istovremeno.

Fotografiju u isto vrijeme promatra kao stilizaciju i dokument. Poglavito je zanima priča (tu je vidljiv utjecaj filma kao medija), a tek na drugom mjestu joj je vizualna nadgradnja. Kod snimanja portreta, često citira nešto što su rekli portretirani o temi fotografije.

Poznata je po ciklusima fotografija. To su primjerice Moj neprijatelj i Ponosim se što sam desničar. U prvom koji govori o nasilju i mržnji, snima ljude s nekim oružjem ili alatom, koje može poslužiti za ubijanje neprijatelja, pri čemu uz fotografiju stavlja i tekst što ga fotografirana osoba govori o nekom, koga smatra osobnim neprijateljem. Izrađuje velika povećanja 2×3 metra i izlaže ih na ulici. Kod promatrača to može biti shvaćeno kao poziv na nasilje, kao provokacija, ali i kao poziv na razmišljanje o toj važnoj temi.

U ciklusu o desničarima snima portrete tih mladića i djevojaka tražeći u licima, u odijevanju i sl. razloge njihovog radikalizma. Koliko oni misle ozbiljno, koliko su opasni, koliko je sve to među nekima od njih samo mladenački hir?

Zanimljiv je i ciklus Europljanke – žene istraživači. Krečući od premise da poznati ljudi najčešće nemaju kvalitetne fotografije ili ih uopće ne posjeduju, snima žene istraživače u nekim drugačijim situacijama, ambijentima, nego što su to na radnom mjestu (uredu) ili u laboratoriju. Pri tome nastoji sačuvati njihovu bit, ono što one jesu, kao ljudska bića.

Autorica Flitner jedan je vid fotografskog izražavanja, nešto što bi mogli nazvati fotografskim tematskim projektima, što sjedinjuju umjetnost i znanost i tako u sebi posjeduju također nešto istraživačko, ali na drugačiji način.

Fotografije pogledajte na http://www.bettinaflitner.de/,
a video na http://www.bettinaflitner.de/index.php?id=736&tx_bddbflvvideogallery_pi1%5Bvideo%5D=1

odabrao: Krešimir Mikić