Alice Spring (June Newton)

Alice Spring (June Newton) australska je fotografkinja je koja je živjela u sjeni svog slavnog supruga Helmuta Newtona.

Alice Spring (June Newton) australska je fotografkinja je koja je živjela u sjeni svog slavnog supruga Helmuta Newtona.

Alice Spring (1923), iako stalna suradnica velikog umjetnika, nakon sklopljenog braka mijenja čak i ime u Alice Spring, prema australskom mjestu. U vrijeme kad je Helmut već bolovao, željela je saznati nešto o fotografiji, o građi i mogućnostima fotografskog aparata, te o svjetlomjeru kao uređaju za koji je smatrala da je izuzetno važan alat, obzirom da je svjetlo bitno fotografsko izražajno sredstvo.

Fotografijom se počinje baviti 1970. godine, iako je prije toga bila Helmutov model koji je očito pomno promatrao kako nastaju fotografije na primjeru svog supruga. Počinje samostalno fotografirati za modne magazine, nakon čega ju poglavito zanima portretna fotografija (poznati umjetnici, kasnije i obični ljudi, pri čemu nastoji otkriti njihov karakter), fotografije ljudskog tijela i reklamne. Ono što obilježava njezin rad je dilema svakog promatrača, što je u tim snimkama realnost, a što inscenacija, namještenost? Koliko jedno utjeće na drugo?

Uvijek je poštovala rad svog supruga i posebno je bila aktivna u radu njegovog muzeja koji je otvoren 2004. godine u Berlinu.

Odlučili smo se za odabir predstavljanja ove umjetnice iz razloga što ljudi teško mogu shvatiti da se u neposrednoj blizini nekog umjetnika mogu formirati ipak samostalne autorske umjetničke osobe, kao što je, po našem mišljenju gospođa June Newton.

odabrao: Krešimir Mikić