Ljubljana – izložba fotografija Nikole Vranića ‘Spomeničko nasljeđe’

Izložba 35 crno-bijelih fotografija hrvatskog fotografa Nikole Vranića ‘Spomeničko nasljeđe’ otvorena je u ljubljanskoj galeriji ‘S’. Izložba predstavlja izbor Vranićevih fotografija iz ciklusa knjiga objavljenih od 1967. do 1970. godine, pod nazivom ‘Art Slovenije’.

‘Vranić je napravio povijesni opus crno-bijelih fotografija slovenske kulturne baštine’, rekao je Šipuš i dodao da je izložba otvorena na 80. obljetnicu Vranićeva rođenja i posvećena je ulasku Hrvatske u EU. Zamjenik ministrice kulture je istaknuo i kako se ove godine obilježava 100 godina slovenskog Zavoda za zaštitu kulturne baštine.

Izložbu su postavili hrvatski i slovenski glavni konzervatori – Miljenko Domljan i Josip Korošec. Posjetitelji izložbe moći će vidjeti oko 25 fotografija iz tri knjige te deset fotografija iz arhive obitelji Vranić.

Nikola Vranić (1933.-2012.) fotografijom se počeo baviti od kraja četrdesetih i početka pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je bilježio brojne omladinske radne akcije, a kao fotograf je kratko radio i u Prnjavoru, u tamošnjoj Zemljoradničkoj zadruzi.

Svoju fotografsku vještinu nastavio je usavršavati radom u slavnom zagrebačkom foto-studiju ‘Zaza’ u Margaretskoj ulici, nakon čega je od 1954. do 1989. radio kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Odlaskom iz Zavoda djeluje kao samostalni umjetnik.

Njegovo sudjelovanje u evidencijskim i istraživačkim radovima rezultiralo je impozantnim brojem dokumentarnih fotografija i negativa domaće kulturne baštine, koji ostaju trajno kulturno dobro za brojne programe obnove i vrijednost za istraživanja spomeničke baštine.

Dokumentarne fotografije hrvatske kulturne baštine tek su dio ukupnog opusa Nine Vranića, a ostalo su umjetnička ostvarenja, za što je još povjesničar i teoretičar umjetnosti Vladimir Maleković napisao kako autorovo ‘subjektivno doživljavanje motiva nadmašuje objektivnost aparata’.

Vranić je sudionik velikog broja domaćih i međunarodnih izložaba, a i opremio je mnogobrojne kataloge i monografije. Uz brojne nagrade za umjetnički rad odlikovan je Redom Danice hrvatske, dok mu je za kreativni umjetnički fotografski rad Fotosavez Jugoslavije 1972. dodijelio, mimo redovite procedure, zvanje majstora fotografije. Ubrzo mu FIAP – međunarodna federacija za fotografsku umjetnost – dodjeljuje počasno zvanje EFIAP.